Külföld

Nobel-díjat kapott az ősi DNS keresztapja

A neandervölgyiek génállományát kutatta

Az idei orvosi-élettani Nobel-díjat Svante Pääbo svéd tudósnak ítélték oda az evolúciós genetika területén elért eredményeiért. A Nobel-bizottság döntését számos tudóstársa üdvözölte, a terület úttörőjeként, az ősi DNS keresztapjaként méltatva a díjazottat.

Nobel-díjat kapott az ősi DNS keresztapja
Svante Pääbo svéd tudósnak ítélték oda az evolúciós genetika területén elért eredményeiért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat
Fotó: AFP/Hendrik Schmidt

Svante Pääbo a kilencvenes évek vége óta dolgozik a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben, és jelenleg is annak igazgatója. Az intézetet működtető Max Planck Társaság a Twitteren köszöntötte a díjazottat: „Nincsenek szavak! Boldogok vagyunk! Alig hisszük el” – írták.

A svédországi Uppsalai Egyetem is gratulált egykori diákjának. Anders Hagfeldt rektor kiemelte, hogy Pääbo úttörő kutatásainak köszönhetően sikerült feltérképezni a neandervölgyiek genetikai állományát, amit korábban nem tartottak lehetségesnek. Ezért nagyon jó döntés volt, hogy Pääbonak ítélték oda a Nobel-díjat – jelentette ki Hagfeldt, megjegyezve, hogy Pääbo kutatásai az ember eredetének feltérképezéséről rendkívül izgalmasak.

„Svante Pääbo számunkra az ősi DNS »keresztapja«”– méltatta a díjazottat Ron Pinhasi, a Bécsi Egyetem evolúciós antropológiai tanszékének munkatársa, aki már többször dolgozott együtt a tudóssal. 

David Reich, a Harvard Orvostudományi Karának genetikusa szintén örömét fejezte ki, hogy a Nobel-bizottság az ősi DNS kutatási területét díjazta. Annak felismerésével, hogy a DNS több tízezer évig is megmaradhat, majd azzal, hogy kidolgozták a kinyerésének módját, Pääbo és kutatócsoportja teljesen új utat teremtett a múltunkkal kapcsolatos kérdések megválaszolásához, mondta Reich, hozzátéve, hogy az ő munkájuk alapozta meg azt, hogy az elmúlt évtizedekben robbanásszerű növekedésnek indultak az ősi DNS-vizsgálatok.

„Teljesen átformálta az emberi variációról és az emberi történelemről alkotott képünket” – hangsúlyozta Reich, kiemelve hogy Pääbo volt a legkiemelkedőbb úttörője ennek a területnek.

A 67 éves Svante Pääbo, aki Németországban, a Müncheni Egyetemen és a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben végezte kutatásait, az 1982-ben orvosi Nobel-díjjal kitüntetett Sune Bergstrom fia. A Nobel Alapítvány szerint ez a nyolcadik alkalom, hogy egy Nobel-díjas gyermeke is Nobel-díjat kapott. Egyszer pedig az is előfordult már, hogy apa és fia megosztva kapta a díjat: 1915-ben William Henry Bragg és fia, William Laurence Bragg nyerte el a fizikai díjat.

Egy a hírt követő telefoninterjúban elárulta, életére a legnagyobb hatással az életére az édesanyja – az észt kémikus Karin Pääbo – volt, aki felnevelte, és kicsit elszomorítja, hogy ezt a napot már nem élhette meg. Édesanyja nagyon szerette a tudományt, nagyon ösztönözte és bátorította az évek során, mondta.

A Nobel-díjak bejelentésének hetét az orvosi-élettani Nobel-díj bejelentése nyitotta meg hétfőn. A sor kedden a fizikai Nobel-díjjal folytatódik, szerdán a kémiai, csütörtökön pedig az irodalmi díjat ismertetik. A béke Nobel-díjat pénteken, a közgazdasági Nobel-emlékdíjat pedig október 10-én hirdetik ki.

Kapcsolódó írásaink