Külföld

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat–2 vezetéken

Vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat–2 vezetéken –- közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat–2 vezetéken
Újabb helyeken nyílt föl az Északi Áramlat vezetéke
Fotó: AFP/Swedish Coast Guard

Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van: vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

Az Északi Áramlat–1 és –2 vezetékeken napok óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe. Az Északi Áramlat–1 vezetékkel kapcsolatban nem közöltek híreket.

A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. Mette Frederiksen dán kormányfő szombaton is azt hangoztatta: nem baleset okozta a gázömlést, hanem „egy kulcsfontosságú infrastruktúra elleni szabotázs történt”.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger mélyén. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat–1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat–2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom