Gazdaság

Biztonságban vannak a hazai gázvezetékek

Az Északi Áramlat ellen elkövetett feltételezett szabotázsakciók miatt Európa-szerte mindenhol növelték a kritikus infrastruktúrák biztonságát. Amíg Norvégiában a hadsereget rendelték ki a fúrótornyokhoz, idehaza a Terrorelhárítási Központ folyamatosan monitorozza a gázrendszer biztonságát – tudta meg a Napi.hu.

Biztonságban vannak a hazai gázvezetékek
A hazai ellátás továbbra is biztosított, biztonságos
Fotó: MH

Több ország is fokozta a biztonsági előkészületeket, illetve óvintézkedéseket tett a kritikus európai gázinfrastruktúra védelme érdekében. Magyarországon az ilyen berendezések védelme a Terrorelhárítási Központ feladata – írta a Napi.hu.

A Németországot és Oroszországot összekötő földgázvezetéken keletkezett károkat vélhetően egy szabotázs okozta, amelyet az Európai Bizottság vizsgál, és szigorú válaszlépéseket ígért. A hálózatot vélhetően robbanószerekkel rongálták meg szakértők szerint – olvasható a cikkben.

A TEK folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét. Egyelőre nem rendelkeznek olyan konkrét információval, amely alapján további, fokozottabb védelmi intézkedések elrendelésére lenne szükség – közölte a TEK a lappal, amely azt is írta, Magyarország most már az egész európai hálózat szempontjából kiemelt jelentőségűvé válhat: az orosz állami Gazprom szerdán közölte, egy elszámolási vita miatt leállíthatják az Ukrajnán keresztül Európába tartó gázexportot. Így lényegében egyedül a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont. Ismert, mivel Magyarország több irányból szerzi be a földgázt, és több energiahordozó érkezik a Török Áramlaton, mint Ukrajnán keresztül, a hazai ellátás emiatt is biztosított.

Norvégia beveti hadseregét, hogy megvédje olaj- és gázipari létesítményeit az esetleges szabotázsakcióktól, miután a Balti-tenger alatt gázt szállító orosz vezetéket megtámadták – közölte a norvég kormány szerdán a Reuters szerint.

Norvégia jelenleg Európa legnagyobb gázszállítója és a világ egyik vezető kőolajszállítója.

Kapcsolódó írásaink