Külföld

Moszkva magyarázatot vár Washingtontól

Az orosz külügyi szóvivő felszólította az amerikai elnököt, hogy adjon választ arra, hogy az Egyesült Államok milyen szerepet játszott az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásban

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Telegram-csatornáján azt írta: „Biden köteles válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok beváltotta-e a fenyegetését 2022. szeptember 25-én és 26-án?”

Moszkva magyarázatot vár Washingtontól
Moszkva nem érti, miért hálálkodnak az Egyesült Államoknak
Fotó: Twitter.com

Az amerikai elnök, a német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján arról beszélt február elején, hogyha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor felszámolják az Északi Áramlat–2-t. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezt mégis hogyan fogja kivitelezni, tekintve, hogy a projekt felügyelete Németország hatásköre. Biden csupán annyit válaszolt: „Ígérem, hogy képesek leszünk rá.”

Objektum doboz

A Kreml szóvivője azt mondta: „Nem tudjuk, hogy mit értett ezen az Egyesült Államok elnöke.”

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta: érdekes, hogy most azt látjuk, hogy mások köszönetet mondanak az Egyesült Államoknak. Nem értjük, hogy mit jelent ez a hálálkodás – tette hozzá. A szóvivő szerint az amerikai cseppfolyósított földgáz szállítói erősen érdekeltek abban, hogy Európa ne az oroszoktól szerezze be a gázt.

Radek Sikorski lengyel EP-képviselő egyik Twitter-bejegyzésében, csupán annyit írt, hogy „Köszönjük, USA!”, és alá posztolt egy képet a Balti-tengeren bugyogó gázról.

Objektum doboz

A BNN Newsroom eközben arról számolt be, hogy szeptember 2-án egy FFAB123 hívójelű amerikai helikopter légi tevékenységet végzett az Északi Áramlat–2 útvonalán. Majd szeptember 13-án ugyanezen az útvonalon más amerikai haditengerészeti járatok is közlekedtek. Az amerikai vezetés eddig nem reagált a hírre.

Objektum doboz

A CNN arról ír, hogy a Fehér Ház nem foglalkozik a spekulációkkal. Az amerikai külügyi szóvivő közölte: Washington nem kíván találgatásokba belemenni annak kapcsán, hogy ki állhat a támadás mögött. Hozzátette: jelenleg több kérdésünk van, mint válaszunk. Ned Price szűkszavúan nyilatkozott az incidens kapcsán, és nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket sem, amelyek szerint a CIA már nyáron felhívta Németország figyelmét az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióra.

Glenn Greenwald: Moszkva miért robbantaná fel a saját gázvezetékét?
Glenn Greenwald: Moszkva miért robbantaná fel a saját gázvezetékét?
Fotó: Fox News

Glenn Greenwald független újságíró, a Fox News amerikai hírcsatornában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok megszállottan próbálja rávenni az európaiakat, hogy ne Moszkvától vásároljanak gázt, hanem az USA-tól. Hozzátette: miért robbantaná fel Oroszország a saját gázvezetékét, amely hatalmas befolyást biztosít számára?

A szakértők mindenkit arra kérnek, hogy a vizsgálatok végéig ne vádoljanak senkit a támadás végrehajtásával. A Politico hírportál arról számolt be, hogy egyre többen mutogatnak Oroszországra.

David Goldwyn szerint csak is Moszkva állhat a támadás mögött.
David Goldwyn szerint csakis Moszkva állhat a támadás mögött
Fotó: CNBC

David Goldwyn, az USA külügyminisztériumának egykori energetikai ügyekért felelős különmegbízottja azt mondta: egyértelmű, hogy Moszkva áll a támadás mögött. A politikus szerint Oroszország így üzente meg, hogy fel lehet készülni az orosz gáz nélküli életre.

Az Egyesült Államok egyébként jelentős mennyiségű cseppfolyós gázt szállít jelenleg Európának.

Forrás: Politico, CNN, Kurier, BNN Newsroom, Russian News Agency

Kapcsolódó írásaink