Külföld

Immár a negyedik helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből

A négy ömlésből kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található

Újabb, immár a negyedik helyen ömlik a gáz a tengeren az Északi Áramlat vezetékből – közölte a svéd parti őrség szóvivője a Svenska Dagbladet című napilappal szerdán késő este.

Immár a negyedik helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből
Már négy helyen ömlik a gáz
Fotó: Dán Védelmi Minisztérium

„A négy ömlésből kettő Svédország kizárólagos gazdasági övezetében található” – mondta Jenny Larsson szóvivő az újságnak. A másik kettő Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van.

Bár a feltételezett rongálások idején egyik csővezeték (Északi Áramlat–1 és –2) sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

A most felfedezett sérült rész az Északi Áramlat–2 vezetéken van, az Északi Áramlat–1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – magyarázta a svéd parti őrség.

Hírügynökségek először arról számoltak be, hogy az Északi Áramlat–1 és az Északi Áramlat–2 vezetéken három sérülést észleltek néhány órán belül: az elsőt az Északi Áramlat–2-n a dán Bornholm sziget közelében. Ezután két nagy szivárgást észleltek az Északi Áramlat–1-en. A dán energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe. A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

Svéd szeizmológusok később azt közölték, hogy hétfőn két robbanást észleltek a vezeték nyomvonalán.

Az üzemeltető Nord Stream AG azt közölte, hogy a három tengeri vezetéknek – az Északi Áramlat–1 vezetékpárjának és az Északi Áramlat–2 vezetékének – ugyanazon a napon történt megrongálása példa nélküli, és még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi idő alatt lehet helyreállítani.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ügyben nyilatkozva nem tartotta kizártnak, hogy szabotázs történt.

Egész Európa a felelősöket keresi az Északi Áramlat–1 és –2 felrobbantása miatt. Egyre több olyan információ lát napvilágot, amely szerint az Egyesült Államoknak is köze lehet az akcióhoz. Radek Sikorski lengyel EP-képviselő egyik Twitter-bejegyzésében sejtelmesen csak annyit írt, hogy „Köszönjük, USA!”, és aláposztolt egy képet a Balti-tengeren bugyogó gázról.

A Fox News tévécsatorna közismert műsorvezetője, Tucker Carlson arra hívta fel a figyelmet, hogy Joe Biden amerikai elnök már februárban arról beszélt, hogy kiiktatják a gázvezetékeket. A műsorvezető szerint kizárt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a gázszivárgást okozó robbanások hátterében, hiszen öngyilkosság lenne a részéről szabotálni a saját vezetékét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom