Külföld

Köze lehetett az Egyesült Államoknak a gázvezeték felrobbantásához

Egy dolog biztos, hogy nem baleset történt, hanem célzott támadás

Egész Európa a felelősöket keresi az Északi Áramlat–1 és 2 felrobbantása miatt. Egyre több olyan információ lát napvilágot, amely szerint az Egyesült Államoknak is köze lehet az akcióhoz. Radek Sikorski lengyel EP-képviselő egyik Twitter-bejegyzésében, sejtelmesen csak annyit írt, hogy „Köszönjük, USA” és alá posztolt egy képet a Balti-tengeren bugyogó gázról.

A Fox News tévécsatorna közismert műsorvezetője, Tucker Carlson arra hívta fel a figyelmet, hogy Joe Biden amerikai elnök már februárban arról beszélt, hogy kiiktatják a gázvezetékeket. A műsorvezető szerint kizárt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a gázszivárgást okozó robbanások hátterében, hiszen öngyilkosság lenne a részéről szabotálni a saját vezetékét.

Objektum doboz

Tucker Carlson emlékeztett: az orosz–ukrán háború kitörése előtt Joe Biden amerikai elnök kijelentette: ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor nem lesznek többé Északi Áramlat gázvezetékek. Megígérem, hogy véget vetünk neki – tette hozzá a nagyhatalom vezetője. Biden egyébként Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón ígérte meg a gázvezetékek megsemmisítését.

Objektum doboz

Victoria Nuland külügyi államtitkár pedig januárban beszélt arról, hogy ha Moszkva háborút indít Kijev ellen, akkor Washington el fogja érni, hogy leállítsák az Északi Áramlat–2 projektet.

Eközben mindenki egymásra mutogat. Az oroszok az ukránokat, az ukránok pedig az oroszokat vádolják.

Az ukrán elnök tanácsadója szerint Moszkva áll a támadás hátterében. Mihajlo Podoljak közölte: az Európai Unióban is úgy látják, hogy nem az amerikaiaknak van közük az akcióhoz, épp ellenkezőleg: szabotázs történhetett. Hozzátette: a legjobb válasz az lenne, ha Brüsszel még több harckocsit küldene Ukrajnának, beleértve a német gyártmányúakat is. A Guardian cikke szerint a Kreml szóvivője ostobaságnak nevezte a feltételezést. Dimitrij Peszkov hangsúlyozta: várható volt, hogy Moszkvát teszik majd felelőssé.

Rejtély, hogy ki áll a támadás mögött.
Rejtély, hogy ki áll a támadás mögött.
Fotó: CNN

Az Unió vezetői vizsgálatot és kemény válaszlépést ígértek. A kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte: Brüsszel nem fogja szó nélkül hagyni az energiastruktúrája szándékos megzavarását.

A The Washington Post arról számolt be, hogy több neve elhallgatását kérő európai tisztségviselő is azt állította, hogy Oroszország szabotálhatta az Európába futó gázvezetéket.

Szakértők mindenkit óvatosságra intenek a vizsgálatok lezárulásáig. Véleményük alapján még túl korai bűnbakot keresni, hogy ki miatt rongálódott meg mindkét vezeték.

A németek azonban nem osztják ezt az álláspontot.

A németek szerint Moszka rendelhette meg a támadást.
A németek szerint Moszka rendelhette meg a támadást.
Fotó: Politico

A Bundestag védelmi bizottságának elnöke azt mondta: elképzelhető, hogy Moszkva megrendelésére hajtják végre ezeket az akciókat. A Kereszténydemokrata Unió egyik vezető szakpolitikusa pedig arról beszélt, hogy valószínű, hogy az oroszok a felelősek, hiszen az a cél vezérli őket, hogy elbizonytalanítsák az Ukrajna mellett kiálló európai országok lakosságát. 

Egy dolog biztos, hogy nem baleset történt, hanem célzott támadás.

H. I. Sutton haditengerészeti szakértő közölte: valamilyen katonai különleges műveleti alakulatba tartozó búvárok, vagy vízalatti drónok hajtották végre a szabotázsakciót.

Elemzők szerint két forgatókönyv képzelhető el. A támadást Ukrajna vagy valamelyik szövetségese követte el. Meg lehet az is, hogy Moszkva „önmerényletet” hajtott végre, hogy így fokozza a földgázellátása körüli bizonytalanságot Európában.

FORRÁS: Der Spiegel, Fox News, Guardian, The Washington Post

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom