Külföld

Svédország az Északi Áramlat elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak

A lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték

Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak – jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán.

Svédország az Északi Áramlat elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak
Megkezdődtek a karbantartási munkálatok az Északi Áramlat–1 vezetéken
Fotó: AFP/dpa/Jens Buttner

A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó – közölte a tárcavezető a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette: amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: több robbanás, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

A Der Tagesspigel német lap kedden ugyancsak azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger mélyén. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat–1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat–2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Kapcsolódó írásaink