Külföld

Újabb hároméves börtönbüntetésre ítélték Mianmarban Aung Szan Szú Kjít

Szú Kjí kabinetjének három tagját is bűnösnek találták, akik szintén három év börtönbüntetést kaptak

A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és hároméves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték – közölte a sajtóval egy neve elhallgatását kérő jogi tisztségviselő.

Újabb hároméves börtönbüntetésre ítélték Mianmarban Aung Szan Szú Kjít
Aung Szan Szú Kjí
Fotó: AFP

Szú Kjí kabinetjének három tagját is bűnösnek találták, akik szintén három év börtönbüntetést kaptak.

Turnell és Szú Kjí is tagadta az ügyben felhozott vádakat, amikor augusztusban tanúvallomást tett.

Turnell, a sydneyi Macquarie Egyetem közgazdászprofesszora Szú Kjí tanácsadója volt, és a katonaság 2021-es puccsát követően vették őrizetbe.

A férfit öt nappal később letartóztatták, miközben arra várt, hogy egy autóval a repülőtérre szállítsák. A bűncselekmény pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, bár az állami televízió tavaly azt közölte, hogy Turnellnek hozzáférése volt „titkos állami pénzügyi információkhoz”, és megpróbált elmenekülni az országból.

Ausztrália elutasította a Turnell elleni bírósági ítéletet, és azonnali szabadon bocsátását követelte. Penny Wong külügyminiszter csütörtökön kijelentette: az ausztrál kormány következetesen elvetette a professzor ellen felhozott vádakat az alatt a több mint 19 hónap alatt, amíg a mianmari katonai rezsim szerinte igazságtalanul fogva tartotta. Hozzátette egyben, hogy Ausztrália továbbra is ki fog állni szabadon bocsátása és visszatérése mellett Ausztráliába.

Mianmar korábbi vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít már korábban húsz év börtönre ítélték más ügyekben, amelyekről széles körben úgy vélik, céljuk a politikus lejáratása és annak megakadályozása, hogy visszatérjen a hatalomba.

A tárgyalás minden üléséről kizárták a nyilvánosságot, a védőügyvédek számára pedig titoktartási rendelet tiltja a részletek felfedését.

A 2020 novemberében tartott parlamenti választáson Aung Szan Szú Kjí ellenzéki vezető pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elsöprő győzelmet aratott. A hadsereg pár hónappal később, 2021 februárjában, néhány órával a parlament megalakulása előtt puccsal eltávolította Aung Szan Szú Kjít a hatalomból arra hivatkozva, hogy nem vették figyelembe a választással kapcsolatos panaszaikat. A hadsereg azt állította, hogy az NLD csalással nyert.

A másfél éve kormányzó junta kemény kézzel irányítja az országot, és véres leszámolásokat hajt végre ellenfeleivel szemben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom