Külföld

Szijjártó: A természetvédelmet nem szabad politikai kérdéssé tenni

Nem szabad hagyni, hogy politikai pártok vagy mozgalmak „monopolizálják” ezt az ügyet

A természetvédelem ügyét nem szabad politikai vagy ideológiai szempontból megközelíteni – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a thaiföldi fenntarthatósági expón elmondott beszédében.

Szijjártó: A természetvédelmet nem szabad politikai kérdéssé tenni
Szijjártó Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára feltöltött videó alapján a Bangkokban tartott rendezvényen azt mondta, nem szabad hagyni, hogy politikai pártok vagy mozgalmak „monopolizálják” ezt az ügyet.

A zöldügy kisajátítása ahhoz vezet, hogy elveszíti a hitelességét – hívta fel a figyelmet a tárcavezető, hozzátéve, hogy a zöldprogramok terén az országoknak teljesíteniük kell a vállalásaikat, kötelezettségeiket.

A miniszter úgy fogalmazott, büszkén áll az expó közönsége előtt, hiszen egy olyan országot képvisel, amely elsőként ratifikálta az Európai Unióban a párizsi megállapodást, és hetedik volt a világon, amely törvénybe iktatta a klímasemlegesség elvét.

Az utóbbi törvény megerősíti a nemzeti célokat: Magyarország 40 százalékkal szeretné csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig – ismertette Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek úgy tudták növelni a nemzeti összterméküket (GDP), hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátásukat.

Az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósítása kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg a 21. helyen áll a nemzetek sorában.

Figyelembe véve a jelenlegi európai energiaválságot, a zöldvállalásainkat és Magyarország földrajzi helyzetét is, számunkra a megoldás az atom- és a napenergia kombinációja lehet – vélte a miniszter.

Hangsúlyozta: az atom- és a napenergia is függetlenné teheti és megvédheti az „irracionális” energiaár-változásoktól az adott országot.

Magyarország 40 éve használ atomenergiát, amellyel egyébként pozitív tapasztalatai vannak, mert ez olcsó, biztonságos és fenntartható – emelte ki, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy új atomerőművet építtet, ami a tervek szerint 2030-ra lehet készen.

A napenergia kapcsán megjegyezte: fel kell gyorsítani az infrastruktúra kiépítését, ezért kínál támogatást erre a magyar állam a családoknak, és ez jelentősen megemelte a napelemek iránti keresletet.

Szólt arról is, hogy a kiállításon Magyarország is jelen van egy saját standdal, amely a napenergia és a vízügy innovációit mutatja be.
 

Kapcsolódó írásaink