Külföld

Retteg Európa Olaszország lehetséges „orbánizációja" miatt

Pánikol az unió az olasz jobboldali szövetség választási győzelme után

A Die Welt cikke szerint Brüsszelben és Berlinben is nagy az aggodalom az olaszországi választási eredmény miatt. A német lap úgy véli: az uniós politikusok attól rettegnek, hogy Giorgia Meloni győzelmével Orbán Viktor magyar miniszterelnök még meghatározóbb szereplőjévé válik az Európai Uniónak, mivel Olaszország fontos kérdésekben támogatná a magyar kormányfő politikáját.

Retteg Európa Olaszország lehetséges „orbánizációja" miatt
Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni közös célja, hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában
Fotó: Lanotiziagiornale

Orbán Viktor és Meloni évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol. Az olasz jobboldali pártok képviselői az elmúlt időszakban mindig kiálltak hazánk mellett az Európai Parlamentben. A Die Welt szerint ráadásul így a jövőben nehezebbé válhat Magyarország megbüntetése is.

Az EP alelnöke is nemtetszésének adott hangot. Katarina Barley közölte: Giorgia Meloni olyan miniszterelnök lesz, akinek Orbán Viktor és Donald Trump a politikai példaképe. 

Katarina Barley: Meloni veszélyt jelent.
Katarina Barley: Meloni veszélyt jelent
Fotó: Tvn24

Hozzátette: Meloni veszélyt jelent az európai konstruktív összetartozásra. Vele az autokraták egy lobbistát kapnak a 27 uniós tagállamot képviselő tanácsban, hogy homokot szórjanak az EU gépezetébe – hívta fel a figyelmet Katarina Barley.

Németországban egyedül az Alternatíva Németországért párt örült Meloni sikerének.

A német kormánypárt, az SPD EP-képviselője arról beszélt, hogy egy radikális jobboldali kormány Olaszországban megnyithatja a kaput a demokrácia „orbánizálódása” előtt.

Udo Bullmann: Olaszországot az „orbánizáció” veszélye fenyegeti
Udo Bullmann: Olaszországot az „orbánizáció” veszélye fenyegeti
Fotó: Neweurope

Udo Bullmann szerint Meloni hatalomra kerülésével Olaszországot az „orbánizáció” veszélye fenyegeti.

Az SPD parlamenti frakciójának alelnöke, Achim Post úgy fogalmazott: keserű nap ez mindenkinek, aki erős és demokratikus Európát akart.

Anton Hofreiter zöldpárti európai politikus már Olaszország zsarolásáról beszélt. Mint mondta: Itália szorosan függ az uniós pénzektől, ezért abban a pillanatban, hogy nem tartja be a brüsszeli normákat, blokkolni kell a Rómának járó uniós forrásokat.

Anton Hofreiter: túl sokat várt Brüsszel Magyarország megbüntetésével.
Anton Hofreiter: Túl sokáig várt Brüsszel Magyarország megbüntetésével
Fotó: Spiegel

A német politikus arra figyelmeztetett, hogy Európának nem szabad ugyan azt a hibát elkövetnie, mint Magyarországgal szemben.

Thomas Waitz, az Európai Zöldek társelnöke is aggódik. A politikus hangsúlyozta: az EU csak akkor működhet, ha összetart, Giorgia Meloni viszont a nemzeti különutasokra támaszkodna, ez pedig katasztrófa lehet Európa számára – tette hozzá.

Párizsban és Madridban sem fogadták kitörő lelkesedéssel a jobboldal győzelmét.

A szocialista spanyol külügyminiszter csupán annyit mondott: a populizmus mindig katasztrófával végződik, a francia miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: folyamatosan vizsgálni fogják, hogy Olaszország betartja-e az uniós szabályokat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közvetlenül a választás előtt már szankciókkal fenyegette meg Rómát, ha az új kormány nem tartja magát az európai normákhoz.

Szakértők szerint Brüsszel azért retteg, mert a svéd és az olasz jobboldal győzelme után elkerülhetetlen lesz, hogy az egész unió jobbra tolódjon, így többek között veszélybe kerülhet a Brüsszel által erőltetett migránspolitika és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók is.

FORRÁS: Die Welt, Frankfurter Rundschau, Politico, BBC

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom