Külföld

Megfenyegette Olaszországot az Európai Bizottság elnöke

Brüsszel már nem is titkolja, hogy mennyire aggódik, hogy Itáliának jobboldali kormánya lehet. A Corriere della Sera napilap számolt be róla, hogy az Európai Bizottság elnöke az amerikai Princeton Egyetemen mondott beszédében azzal fenyegetőzött: ha Olaszország a parlamenti választások után nehéz helyzetbe kerül, megvannak az eszközeik, mint Lengyelország és Magyarország esetében.

Megfenyegette Olaszországot az Európai Bizottság elnöke
Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni és Matteo Salvini egy új nemzeti politikával forradalmasíthatja az olaszok mindennapjait
Fotó: Tiziana FABI / AFP

Az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni az Európai Bizottság elnökének szavait az olasz baloldal felelősségének nevezte, mert az szerinte külföldön rossz hírét terjeszti az országnak.

A Liga vezetője, Matteo Salvini azt mondta: Von der Leyen kijelentése szánalmas fenyegetés. Hozzátette: az Európai Bizottság elnöke megfeledkezett arról, hogy minden európait képvisel, nem csak a baloldaliakat. 

Salvini szerint szégyenletes és nem demokratikus, hogy az olasz választások előtt az európaiak közös elnöke kijelenti, hogy ha az olaszok egy bizonyos módon szavaznak, és az nehéz helyzetet teremt, akkor Európának meglesznek az eszközei a közbelépésre, ahogyan Lengyelországgal és Magyarországgal tették. 

A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! alelnöke és Antonio Tajani, az Európai Parlament korábbi elnöke arra szólította fel az európai intézményeket, tartsák távol magukat az olaszországi választásoktól.

A lengyel igazságügyi miniszter sem hagyta szó nélkül Von der Leyen kijelentését. Zbigniew Ziobro zsarolónak nevezte a brüsszeli testület elnökét. A miniszter hangsúlyozta: az Európai Bizottság elnöke nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar. 

A Brüsszelben megjelenő Politico című lap arról számolt be, hogy az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke is aggasztónak tartja a jobboldal győzelmét Itáliában. Frans Timmermans közölte: Giorgia Meloni jobboldali szövetsége fenyegetést jelent az uniós értékekre. Hozzátette: fél a jobboldal társadalmi és erkölcsi programjától.

Nem csak Brüsszel retteg, hanem Berlin is.

A német Stern magazin szerint Giorgia Meloni Európa legveszélyesebb nője. Mint írják, ha megválasztják Melonit, annak súlyos következményei lesznek Németországra nézve. 

A Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy a Német Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője, Rolf Mützenich is nemtetszésének adott hangot. A politikus szerint az olasz jobboldal sikere fenyegetést jelent az Európai Unióra. Hozzátette: a svéd jobboldal győzelme után Brüsszel, Párizs és Berlin is aggódik amiatt, hogy kialakul egy „populista front”, amely meggátolhatja az uniós döntéseket. 

A francia Le Monde cikke szerint az olasz választások előtt félelem lett úrrá az Európai Unióban. Egy magas rangú európai tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában háború, energia- és gazdasági válság dúl, egy jobboldali olasz kormány hatalomra kerülése pedig egy újabb csapást jelentene Európának ebben a kihívásokkal teli időszakban. 

Egy kiszivárgott beszélgetésből kiderült, hogy a francia elnököt is aggasztja az olasz választás. Emmanuel Macron azt mondta, hogy a napokban megbeszélést folytat Olaf Scholz német kancellárral, hogyan viszonyuljanak majd az új római vezetéshez.

Párizst közben figyelmeztették a baloldali olasz politikusok, hogy ne provokálják nyilvánosan Melonit, mert ha sarokba szorítják, akkor annak az lesz az eredménye, hogy még szorosabbra fűzi a kapcsolatát a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. 

A Guardian brit lap azt írja, Giorgia Meloni győzelmének szörnyű gazdasági és társadalmi következményei lehetnek. Meloni ugyanis szeretne gátat szabni az illegális migrációnak, nem támogatja az LMBTQ-mozgalmakat, illetve nagy hangsúlyt fektet a nemzeti szuverenitásra.

Szakértők szerint azért retteg az unió, mert számos tagállamban megerősödtek a jobboldali pártok.

Vasárnap kiderül, hogy van-e félnivalója Brüsszelnek és az európai baloldalnak.

FORRÁS: Corriere della Sera, Politico, Stern, Reuters, Le Monde, Guardian

Kapcsolódó írásaink