Külföld

Olasz választások: kezdődhet a mocskolódás

Az olaszországi fordulatot egyelőre a liberális oldalon sem megemészteni, sem kiköpni nem tudják

Köszönöm, Olaszország feliratú táblácskával a kezében üdvözölte Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke a jobboldali pártok szövetségének győzelmét biztosító szavazói bizalmat. Az olasz lányok, asszonyok mérhetetlen öröme is érthető, hiszen Olaszország első női miniszterelnöke lehet Giorgia Meloni.

Olasz választások: kezdődhet a mocskolódás
Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni és Matteo Salvini egy új nemzeti politikával forradalmasíthatja az olaszok mindennapjait
Fotó: Tiziana Fabi/AFP

Valamikor október derekán Sergio Mattarella köztársasági elnök kéri fel a választásokat megnyerő párt elnökét a miniszterelnöki feladatok ellátására. Emlékeztettek, a választási adatok feldolgozottsága hatvan százalékon áll, de jelenleg az exit poll eredményei is irányadóknak tekinthetők. Arról, hogy a külföldön élő csaknem hatmillió szavazásra jogosult olasz állampolgár szavazatát mikorra dolgozzák fel, jelenleg nincs információ.

Az olasz választási törvények szerint úgy a kétszáz fős szenátusban, mint a négyszáz fős képviselőházban hatvan százalék körüli jobboldali többségre számíthatnak.

Viták, magyarázatok várhatók, miért csökkent a részvételi arány (64,67 százalék) hozzávetőlegesen kilenc százalékkal. Figyelemre méltó lehet a déliek passzivitása. Nápolyban a részvételi arány ötven százalék körüli volt, és akik vették a fáradságot voksaik leadására, elsősorban az állampolgári alapjövedelem folytatásának ígéretét meghirdető baloldalt választották. Miért is? Jelenleg több mint 880 000 élnek állampolgári alapjövedelemből! A győztes jobboldalnak nem áll szándékában törölni az alapjövedelmet, csupán szigorú ellenőrzést tervez, hogy valóban a legrászorultabbakhoz kerüljenek az állami források. Elképzelhető, hogy nem mindenkinek tetszik a beígért szigor.

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel Giorgia Meloni győzelmét. Beteges minősítés alapján a CNN például kifejezetten fasiszta fordulatot jósolt, sőt a Mussolini fasizmusát is túlszárnyaló politikát emlegetett. A posztfasiszta minősítés igen gyakran elhangzott a Rai tévécsatorna választási eredményeket értékelő, maratoni hosszúságú műsorában, persze kizárólag a választások veszteseinek szájából. Ne legyenek illúzióink, tengernyi mocskolódás, gáncsolás jöhet innen-onnan, pláne azok után, hogy a csalódását feldolgozva az Európai Unió balliberális többsége beindítja az ellenpropaganda gépezetét. Giorgia Meloni határozottan követelte a fasisztázás befejezését egyszer és mindenkorra.

Kapcsolódó írásaink