Külföld

Olaszország zajosan készült, csendesen választ

A kampányt meghatározó témák között számos alkalommal hivatkoztak jó példaként Magyarországra

A jobboldal vezető politikusainak, Giorgia Meloninak, Matteo Salvininek és Silvio Berlusconinak az üzenetei a nemzeti büszkeségről, a családok nagyobb megbecsüléséről, az érdemtelenül összeharácsolt extraprofit illő megadóztatásáról, a rezsicsökkentés olasz változatának kidolgozásáról szóltak.

Olaszország zajosan készült, csendesen választ
Matteo Salvini, a Liga vezetője (balra) és Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország! elnöke is beállt a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek mögé
Fotó: AFP/NurPhoto/Silvia Lore

Olaszországban nagyon szigorúan veszik a választási kampánycsendet, ezért a belügyminisztérium hivatalos közlései mellett nagyon kevés információ jelenik meg este 11 óra előtt a szavazásról, leginkább a magyarországihoz hasonló beszámolók, amelyek arról szólnak, melyik politikus, hol szavazott. Az illető mosolyog és integet, de a választás befolyásolásának tekinthető kijelentésektől nem csupán a politikusok, hanem a médiumok is távol tartják magukat.

Mindez éles kontrasztban áll a zajos választási kampánnyal, amikor a közszolgálati RAI szinte folyamatosan a baloldal mellett igyekezett kampányolni, ám többször is felsült.

A RAI saját gyártású, „egyszerű melós emberekkel” készített villáminterjúkat, akiktől azt remélték, hogy baloldali elkötelezettségükről beszélnek. Torino ipari fellegvára a Fiat Mirafiori néven ismert gyára. A riporternő a gyár előtti parkban kedélyesen csevegő munkásokat kérdezte: – Tegye fel a kezét az, aki a baloldali szavazatát jobbra cseréli? Öten a hatból azonnal felemelték a kezüket, a hatodik odébb somfordált, majd a meglepett, láthatóan ideges kérdezőnek visszaszólva jelezte, nekem még nem hozta ki az augusztusi csekkeket a postás, de erős a gyanúm, belebetegszünk már a sokszorosára nőtt energiaárak látványába is, arról nem is szólva, hogy ki is kell majd fizetni.

Egy Torinóhoz közeli településen a konzervatív polgármestert és a baloldali megyei elnököt kérdezték, az utóbbi az abortusztörvény módosítása ellen érvelt. Lett ezután hadd el hadd, a jelenlévők százai hangosan, felháborodva szembesítették a tényekkel.

– Most viccel? Tudnia kellene, hogy hazánkban legfontosabb összetartó erő a család, egy fél mondatban sem említette, miként javítanának a családok helyzetén. Ugye nem vita tárgya, hogy a családban a legnemesebb ünnep egy gyermek születése. Történelmi mélypontra süllyedt a születések száma. Egy több mint hatvanmilliós nemzet vagyunk, de az újszülöttek száma még az évi négyszázezret sem éri el, miközben tavaly a temetéseké a hétszázezret is meghaladta – emlékeztetett az egyik résztvevő.

– Ki fogja kitermelni a nyugdíjakat? Elnök úr, önnek hány gyermeke van? – kérdezte egy idősebb férfi. – Én megtettem a magamét, munka mellett öt gyermeket neveltem fel. Ezek után azt kell hallanom, önnek itt és most a biztató jövőkép felvázolása helyett az abortusztörvény módosításának a terve a legégetőbb probléma. Nézzen már körül, a hallgatóságának az átlag életkora 55–60 év.

A vita során Magyarország, illetve Orbán Viktor miniszterelnök neve is gyakran előkerült, mint követendő példa. Ez az eset jellemző volt a kampány során, Giorgia Meloni, Matteo Salvini, Silvio Berlusconi üzenetei a nemzeti büszkeségről, a családok nagyobb megbecsüléséről, az érdemtelenül összeharácsolt extraprofit illő megadóztatásáról, a rezsicsökkentés olasz változatának kidolgozásáról, a gyászosan alacsony bérek európai átlaghoz emeléséről és nem utolsósorban a fellegekbe emelkedő, kifizethetetlen energiaárak igen gyors és hatékony ellensúlyozásról szóltak. 

Kapcsolódó írásaink