Külföld

Elfogadhatatlan Magyarország lejáratása

Francia, osztrák, lengyel, olasz és spanyol EP-képviselők is támogatásukról biztosították hazánkat

Egyre több EP-képviselő ad nemtetszésének hangot, miután ismét egy hazánkat elítélő jelentést fogadott el az Európai Parlament. A beterjesztő baloldali politikus szerint az elmúlt években tovább romlott Magyarországon a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. A francia, lengyel, olasz, spanyol és osztrák politikusok úgy vélik, hogy a jelentés hazugság és elfogadhatatlan Magyarország lejáratása.

Elfogadhatatlan Magyarország lejáratása
Az Európai Parlament ülése Strasbourgban
Fotó: Europarl.europa.eu

A jelentést összeállító Gwendolin Delbos-Corfiled úgy véli, hogy évek után végre kimondhatják, hogy Magyarország nem demokrácia, hiszen többek között sérülnek az alapértékek és korlátozzák az LMBTQ-közösség jogait.

Mi a különbség a Tavares-, a Sargentini- és a Delbos-Corfield-jelentés között?

Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlamentben.
Gwendoline Delbos-Corfield az Európai Parlamentben
Fotó: Europarl.europa.eu

Az, hogy más évben születtek a határozatok. A vádakat tartalmazó jelentések pedig alig változtak az elmúlt tíz év alatt. A dokumentumok az objektivitást nélkülözve állítják azt, hogy Magyarország már nem egy demokratikus állam, és évről évre minden csak egyre rosszabb hazánkban.

Mi a közös ezekben a határozatokban? Ellenzéki EP-képviselők tollából származik, Magyarország rossz színben való feltüntetése a célja, és a jelentéseket véletlenül mindig a soron következő magyarországi parlamenti választásokra időzítik. A legújabb, hazánkat bíráló határozatot nyáron tárta a nyilvánosság elé a baloldali francia EP-képviselő pár hónappal azután, hogy a magyarok egyértelműen kinyilvánították, támogatják az Orbán Viktor vezette kormányt. Az is csak véletlen egybeesés lehet, hogy a dokumentummal akarják visszatartani a hazánknak járó uniós támogatásokat, hiszen Brüsszel szerint az Orbán-kormány csak büntetésben részesülhet.

A Sargentini nevével fémjelzett dokumentum annyiban azonban eltér Delbos-Corfieldétől, hogy valódi joghatás is fűződött hozzá: ennek alapján indult meg az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárás. Az elmúlt négy év során az Európai Unió Tanácsa többször is tárgyalt a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

123 képviselő szavazott nemmel a Magyarországot dorgáló jelentés kapcsán. Nem ért egyet a francia Gwendoline Delbos-Corfield jelentésével többek között Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő sem.

Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő
Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő
Fotó: Le Monde

„A nemzetállamokat tisztelni kell, de az Európai Unió most nem erre törekszik, mindez tetten érhető a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban, ami botrány. A Fidesz a nép akaratának köszönhetően immár negyedszer nyert választást. Az Európai Uniónak hallgatnia kellene a magyar választókra, azonban az EU-t zavarja a magyar nép hangja, azt meg akarja változtatni” – hangsúlyozta a francia politikus.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy Magyarországnak igaztalan támadásokkal kell szembesülnie. A politikus szerint felháborító, hogy Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, miközben nem sérti a jogállamiságot.

Szintén elítélte Brüsszel alaptalan vádaskodását Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője. „Elfogadhatatlannak tartom, hogy az uniós intézmények azért igyekeznek lejáratni Magyarországot, mert megpróbálta megvédeni a határait. Azonnal véget kell vetni az uniós szankciós politikának” – hangsúlyozta az osztrák politikus.

Hozzátette: Magyarország méltó tagja az európai családnak, és felszólította Brüsszelt, hogy hagyja abba hazánk gyalázását.

Objektum doboz

Támogatásáról biztosította Magyarországot az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád spanyol képviselője is, aki egyébként tagja volt a Magyarországra látogató és Magyarországot vizsgáló bizottságnak.

Jorge Buxade Villalba arra hívta fel a figyelmet, hogy „a baloldal megint azért állt össze és rendezett vitát, hogy Magyarországot támadhassa. Én is tagja voltam a Budapestre látogató delegációnak, és arra jutottam, hogy a jelentés csak hazugságokat tartalmaz”.

Jorge Buxade Villalba
Jorge Buxade Villalba
Fotó: AFP

Az Európai Néppárton belül a francia jobboldali delegáció volt az egyetlen, amely nem támogatta a Delbos-Corfield-határozatot.

A dokumentumot nem szavazták meg a Giorgia Meloni elnökölte Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartozó Olasz Testvérek, valamint a Liga európai parlamenti képviselői sem, akik az Identitás és Demokrácia tagjai.

Az Olasz Testvérek vezetője hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök a magyar alkotmányos szabályok szerint többször és széles támogatottsággal nyert választásokat. Magyarország demokrácia – tette hozzá.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának tagja Vincenzo Sofo hangsúlyozta, pártja teljes mértékben támogatja Magyarországot, és elutasít minden zsarolást. Mint mondta: a Delbos-Corfield-jelentés újabb egyértelmű példája annak, hogy az európai baloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne férhessen hozzá az uniós forrásokhoz, amíg nem teljesíti a brüsszeli politikai feltételeket.

Vincenzo Sofo
Vincenzo Sofo
Fotó: Il Giornale

Lengyelország is kiállt hazánk mellett. A lengyel kormányfő közölte: Varsó ellenezni fogja az európai intézmények minden olyan intézkedését, amelynek célja jogtalanul megfosztani az uniós pénzektől bármelyik tagállamot, különösen Magyarországot.

Osztrák, olasz, lengyel és francia EP-képviselők benyújtottak egy alternatív véleményt, amelyben élesen bírálták a jelentés tartalmát. Véleményük szerint a Delbos-Corfield-határozat szubjektív véleményeken és politikailag elfogult kijelentéseken alapul, továbbá homályos aggályokat tartalmaz, és kettős mércét alkalmaz.

A magyar baloldal ennek ellenére Magyarország elítélése mellett voksolt az Európai Parlamentben.

Forrás: Ra1, Politico, France24, Die Welt, Gazeta Polska

Kapcsolódó írásaink