Külföld

Meloni: A jobboldal győzelmével Olaszország saját érdekeit védi Európában

„Az Olasz Testvérek és a jobbközép koalíció készen áll a kormányzásra”

A jobboldali pártok választási győzelme fordulatot hoz az Európai Unióban Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint, aki pártja eddigi legnagyobb kampányeseményét tartotta meg a milánói Dóm téren vasárnap.

Meloni: A jobboldal győzelmével Olaszország saját érdekeit védi Európában
Giorgia Meloni a milánói Dóm téren
Fotó: AFP/Piero Cruciatti

Giorgia Meloni kijelentette, tudja, hogy sokan aggódnak Európában az általa vezetett olasz jobboldal esetleges győzelme miatt a szeptember 25-i parlamenti választáson.

Jól teszik, ha aggódnak, mivel „győzelmünk véget vet az Európai Unióban eddig elterjedt gyakorlatnak, és Olaszország is elkezdi majd védeni saját nemzeti érdekeit, ahogyan más országok is teszik” – jelentette ki az Olasz Testvérek elnöke.

Meloni hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek és a jobbközép koalíció készen áll a kormányzásra. „Már csak az kell, hogy az olaszok két hét múlva elmenjenek szavazni” – tette hozzá.

Úgy vélte, rendkívül erőteljes választási kampány zajlik, amelyben a baloldal nem tesz mást, mint szörnyetegnek kiáltja ki a jobboldalt. „Érthető, hiszen nincsen más választási témájuk: nehéz megmagyarázniuk, hogy miután az utóbbi tíz évben a baloldal volt kormányon, hogyan tudják talpra állítani a térdre kényszerített országot” – mondta Giorgia Meloni.

Kifejtette, támadás célpontját képezi azért is, mivel esélyes arra, hogy Olaszország első női miniszterelnöke legyen.

Giorgia Meloni minden nap más város utcáin, terein tart kampányeseményt. A milánói Dóm tér az eddigi legnagyobb helyszín volt a jobbközép koalíció közös kampányzáró eseménye előtt, melyet az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország szeptember 22-én Rómában tart.

Az FdI majdnem teljesen megtöltötte a milánói teret, ami elemzők szerint a párt erejét bizonyítja a hagyományosan jobboldali, de korábban mindig a Hajrá, Olaszországra vagy a Ligára szavazó térségben.

Giorgia Meloni korábbi beszédeiben a következő kormányra váró gazdasági feladatokra is kitért, hangsúlyozva, hogy az ország nincsen jó helyzetben, és a jobboldal sem lesz képes csodákra. Megjegyezte, hogy a baloldal által éltetett szakértői kormányok csak növelték az államadósságot. A migrációról kijelentette, hogy a jobboldal humánusabb a baloldalnál, mely az emberkereskedőkkel összejátszva illegálisan juttatja be az embereket az országba, ahol megalázó feltételekkel dolgoztatják őket.

„A szeptember 25-i választás népszavazás lesz azok között, akik szeretik a hazájukat és akik nem” – jelentette ki Matteo Salvini szintén egy milánói kampányeseményen.

A Hajrá, Olaszország alelnöke, Antonio Tajani az Oroszországgal szembeni szankciókról beszélt a közszolgálati televízióban. Kijelentette, hogy az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia a szankciók okozta negatív hatásokért, amelyek elsősorban Németországot és Olaszországot sújtják az energiaellátásban, valamint Lengyelországot a menekültbefogadás terén.

Kapcsolódó írásaink