Külföld

Hamarosan beköszönthet az elégedetlenség tele

Az Euronews számolt be róla, hogy a Belgium három legnagyobb szakszervezete tüntetést szervezett a megélhetési válság és a folyamatos drágulás miatt a fővárosban, amelyhez tízezrek csatlakoztak . A megmozdulás akár egy még nagyobb és tartós elégedetlenségi hullám előjele lehet Európában.

Hamarosan beköszönthet az elégedetlenség tele
Több tízezren vonultak utcára a szankciók miatt kibontakozó megélhetési válság miatt
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Több, a tüntetésen részt vevő ember is a kormánytól vár segítséget, hiszen az egyre növekvő energia- és élelmiszerárak mellett már nem jönnek ki a bérükből. Egy nő az Euronewsnak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Számítok a kormányra a problémák megoldásában. Nem érdekel, hogy ez az orosz–ukrán konfliktus miatt történik, vagy sem.” Egy másik, a demonstráción részt vevő férfi pedig azt emelte ki, hogy habár 23 éve dolgozik folyamatosan, most először nem jönnek ki a fizetésből.

Objektum doboz

Arról, hogy a kormány nem tesz semmit, már egy másik tüntető számolt be a stábnak, aki nehezményezte, hogy habár „sokféle kormányunk van”, köztük flamand, francia ajkú is, „egyik se tesz semmit”, és csak a költségvetési egyensúly érdekli őket.

Az emelkedő energiaárak miatt már korábban is voltak megmozdulások Európa-szerte, köztük Csehországban, Görögországban. A mostani belga tüntetés sem biztos, hogy egyedi eset lesz, hiszen ahogy arra az Euronews rávilágított, a tél közeledtével könnyen tüntetéssorozattá nőheti ki magát. Novemberre már általános sztrájkot terveznek az országban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom