Külföld

2,5 milliárd eurós kárt okozott Hollandiának a bűnözés

Hollandiában a bűnözés tavalyi számadatok alapján 2,5 milliárd eurót vont el a holland társadalomtól – olvasható a holland statisztikai hivatal csütörtökön közzétett felmérésében.

2,5 milliárd eurós kárt okozott Hollandiának a bűnözés
Tavaly több mint 700 ezer kerékpárt loptak el, míg az autók megrongálása 444 millió eurós, a kerékpárlopás pedig 404 millió eurós kárt okozott
Fotó: AFP/Nicolas Economou

A felmérés szerint a legtöbb kárt a gépjárművek megrongálása és a kerékpárlopás okozta. Hollandiában tavaly több mint 700 ezer kerékpárt loptak el, az autók megrongálása 444 millió eurós, a kerékpárlopás pedig 404 millió eurós kárt okozott. A vásárlási csalások szintén viszonylag magas, 238 millió eurós kárhoz vezettek. A 2,5 milliárd eurós teljes pénzügyi kár 28 százaléka az online bűncselekményeknek tulajdonítható. Az ilyen típusú bűncselekmények kapcsán a sértettek fele általában alacsony, 50 eurónál kisebb kárról számolt be.

A statisztikai hivatal megállapította, hogy a fizetési rendszerekkel történő csalások megugrottak a tavalyi évben. A bűnözők cégek vagy bankok nevével visszaélve veszik rá az áldozatokat pénz átutalására vagy a számlájukhoz való hozzáférés engedélyezésére. 2021-ben 97 ezer ember esett áldozatul ilyenfajta csalásnak, ami 261 millió euró kárt okozott.

Tavaly a bankok, a biztosítók és a hitelkártya-társaságok összesen 829 millió eurónyi elszenvedett kárt térítettek meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom