Külföld

Szijjártó: Európa jobban szenved a szankcióktól, mint Oroszország

Már a minden kétséget kizáróan kiderült, hogy az EU szankciói sokkal jobban fájnak az uniónak, mint Oroszországnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-videójában. A tárcavezető az ENSZ éves közgyűlésén vesz részt New Yorkban.

Szijjártó: Európa jobban szenved a szankcióktól, mint Oroszország
Az ENSZ-közgyűlését a béketeremtésre kell felhasználni, mondta a miniszter
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

Szijjártó az éves közgyűlés keretében megtartott, az Európai Unió hagyományos informális külügyi tanács ülését követően kiemelte: mára a büntetőintézkedésekről „minden kétséget kizáróan kiderült, hogy azok sokkal fájdalmasabbak” Európának, mint Oroszországnak.

Európában elszabadult az infláció, elszabadultak az árak, a rezsiköltségek az egekben vannak, a világban is van egy kialakult kép, amely szerint az orosz–ukrán háború hatásainál erősebbek a szankciók hatásai, s mindazon kihívásoknak, amelyekkel a világnak szembe kell néznie, a szankciók az okai, nem a háború – állapította meg Szijjártó Péter, hozzátéve: végre a békére kell koncentrálni, az ENSZ közgyűlését nem narratívaháborúra kell használni, hanem arra, hogy legyen béke.

Felejtsük el a nyolcadik szankciócsomagot, felejtsük el az ársapkát, mert ezek mind tovább súlyosbítják az energiaválságot és növelik az árakat – emelte ki a miniszter.

Objektum doboz

Szijjártó érintette az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai nukleáris létesítmény helyzetét is, és fontosnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) törekvéseinek támogatását és a reaktorok biztonságosságának minél előbbi szavatolását, amihez a harci cselekmények mihamarabbi teljes körű beszüntetésére lenne szükség a térségben.

Kapcsolódó írásaink