Külföld

Zelenszkij: Ki fogjuk deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért

Az előrenyomuló ukrán erők legalább 10 helyen találtak kínzásra utaló nyomokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban az ukrán elnök szerint, aki szombat esti beszédében a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat.

Zelenszkij: Ki fogjuk deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért
Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel Izjumban
Fotó: AFP/Szergej Bobok

Volodimir Zelenszkij leszögezte: ki fogják deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért.

A héten közzétett ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak.

Zelenszkij egy, a Reutersnek adott nyilatkozatában nem zárta ki, hogy Ukrajna a még 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím félszigetet diplomáciai úton kapja vissza. Leszögezte egyben, hogy „Ukrajna nem élhet nyugodtan, amíg minden területét vissza nem szerzi”.

Valerij Marcsenko, Izjum polgármestere egy tévéműsorban közölte, hogy a városban tömegesen elföldelt áldozatok exhumálása még legalább két hétig eltart, a hatóságok tovább kutatnak újabb tömegsírok után. Elmondta, hogy jelenleg Izjumban 13-15 ezren laknak, de sokan térnek vissza azóta, hogy felszabadult a város az orosz megszállás alól.  
A megye kormányzója közölte, hogy az izjumi tömegsírból pénteken exhumált holttestek 99 százalékán „erőszakos halál jelei látszanak”.

Ismét az ukrán hálózat része a zaporizzsjai erőmű

Mindeközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról tájékoztatott, hogy sikerült helyreállítani az orosz irányítás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű négy áramvezetékének egyikét. Ezzel az Európa legnagyobb – és március óta orosz ellenőrzés alatt álló – atomerőművének számító létesítményt ismét összekapcsolták az ukrán hálózattal.

Jóllehet a háborús övezetben lévő erőmű hat reaktorát korábban leállították, továbbra is áramra van szüksége ahhoz, hogy a fűtőanyagot hűtse, elkerülve ezzel a leolvadást.

Donyecben tovább dörögnek a fegyverek

Az orosz csapatok ismét támadást intéztek a kelet-ukrajnai Donyeck ellen, a megye kormányzója, Pavlo Kirilenko vasárnap tudatta:Donyeckben a háború eddig 858 civil életét követelte, és 2153 sebesültről tudnak – tájékoztatott a kormányzó, kiemelve, hogy a számban nincsenek benne a mariupoli és volnovahai halottak. „Minden háborús bűnöst meg fogunk büntetni” – mondta Kirilenko.

Az Ukrajinszka Pravdahelyi kormányzók közléseiből készített összeállításában arról számolt be, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők rakétatámadásokat hajtottak végre a Donyeck megyei Kramatorszk és Rodinszke ellen, ahol többen megsebesültek, Herszon térségében pedig tovább folynak a heves harcok. Helyi híradások szerint a stratégiai jelentőségű Kramatorszknak a központját érte támadás, károkat okozva egy szálloda, egy főiskola épületében. A kormányzói hivatal szerint egy nő sérült meg a városban.

Vasárnap adásba kerül Joe Biden amerikai elnök a CBS amerikai hírcsatornának adott interjúja. A CBS által közzétett előzetes felvételen Biden felszólította orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, tartózkodjon bármilyen taktikai nukleáris vagy vegyi fegyver bevetésétől.

Orosz erők tüzet nyitottak egy kórházra a betegek evakuálása közben

Négy egészségügyi szakember vesztette életét, amikor az orosz erők tüzet nyitottak egy pszichiátriai kórházra az orosz határ mentén fekvő Harkiv megyei Szrtilecsa faluban, miközben a személyzet épp a betegeket evakuálta - hozta nyilvánosságra vasárnap Oleh Szinyehubov megyei kormányzó

„Sztrilecsában az orvosok megpróbálták evakuálni a betegeket egy pszichiátriai intézményből. Az egészségügyi dolgozók még az ágyúzás alatt is, életüket kockáztatva megpróbálták megmenteni a betegeket. Harminc beteget sikerült kimenekíteniük a kórházból, amelyben több mint hatszáz beteget ápoltak. Az evakuálás alatt az oroszok heves ágyúzásba kezdtek” - fejtette ki a kormányzó. Hozzátette, hogy eddig négy egészségügyi alkalmazott haláláról tudnak, és két beteg szenvedett sérüléseket.

Szinyehubov arról is hírt adott, hogy ugyancsak Sztrilecsában az oroszok harckocsiból nyitottak tüzet egy személyautóra, a járműben két nő életét vesztette.

A kormányzó információi szerint az elmúlt napban az orosz erők hevesen lőtték a megye harkivi, csuhijivi, kupjanszki és izjumi járását, jelentős károkat okozva lakóházakban és a civil infrastruktúrában. Az említett területeket nemrég szabadította fel az ukrán hadsereg az orosz megszállás alól.

A sürgősségi egészségügyi segítségnyújtási központ tájékoztatása szerint az ágyúzások következtében életét vesztette egy 11 éves kislány Csuhujivban. A kupjanszki járásban öt civil került sérülésekkel kórházba, Harkivban pedig három. Az izjumi járásban ketten sérültek meg a helyi lakosok közül, a csuhujiviben pedig egy.

Nehéztűzérség célpontja volt Nyikopol is

Az orosz erők a Dnyiporpetrovszk megyei Nyikopol térségét is lőtték az éjjel Grad sorozatvetőkkel és más nehéztüzérségi fegyverekkel, három helyi lakos sérült meg - jelentette a megye kormányzója. Valentin Reznyicsenko délután a Telegramon közölte, hogy napközben is orosz támadás érte Nyikopol térségét, a polgári lakosok közül két férfi meghalt, két másik és egy nő pedig sérüléseket szenvedett.

Kapcsolódó írásaink