Külföld

Hátrakötött kezű holttesteket találtak izjumi tömegsírban

Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel az orosz megszállás alól néhány napja felszabadított Harkiv megyei Izjumban fellelt tömegsírban – közölte pénteken újságírókkal Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.

Hátrakötött kezű holttesteket találtak izjumi tömegsírban
Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve, mondta az ukrajnai obmudsman
Fotó: AFP/Szergej Bobok

„Körülbelül ötszáz polgári lakost találtak elföldelve. Eddig egy sírt fedeztek fel, amelyben az ukrán fegyveres erők mintegy húsz katonája van tömegesen eltemetve” – idézte az Ukrinform hírügynökség az ombudsmant. Szavai szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve.

Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel Izjumban
Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel Izjumban
Fotó: AFP/Szergej Bobok

„Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak. A rendfenntartók úgy vélik, hogy először megkínozták, majd kivégezték őket” – tette hozzá. Lubinec közölte: nem kizárt, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol ukrán katonák holttesteit temették el a régióban.

Az ombudsman ismertetése szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve
Az ombudsman ismertetése szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták agyonlőve
Fotó: AFP/Szergej Bobok

Az EU-t megdöbbentette a tömegsírok híre

Az Európai Uniót mélyen megdöbbentette a több mint 440 holttestet rejtő, Izjumban megtalált tömegsírok híre, az agressziót a lehető leghatározottabban elítéljük – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pénteken.

Borrell közleményében azt írta, Oroszország háborúja vérnyomot és pusztítást hagy maga után Ukrajnában. Civilek ezreit gyilkolták meg, még többeket megkínoztak, szexuálisan bántalmaztak, raboltak el vagy kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

„Az orosz erőknek a nemzetközi humanitárius jogot és a genfi egyezményeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó embertelen magatartásának azonnal véget kell vetni” – fogalmazott a főképviselő.

Szavai szerint felelősségre fogják vonni Oroszországot, annak politikai vezetését, valamint mindazokat, akik részt vesznek a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog folyamatos ukrajnai megsértésében. Az EU minden erre irányuló erőfeszítést támogat – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
Ukrán híradások szerint Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség nyomozó osztályának vezetője pénteken közölte, hogy előző nap tömegsírt találtak Izjumban.

Szerhij Bolvinov tájékoztatása szerint ez az egyik legnagyobb tömegsír azok közül, amelyekre a felszabadított területeken bukkantak. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök pedig arról számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy Harkiv megyében – amióta felszabadította az ukrán hadsereg – már tíz kínzókamrát fedeztek fel a hatóságok.

Ukrajnában eddig 39 újságíró vesztette életét

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter az újságírók ukrajnai emléknapjának alkalmából a Telegramon arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta mostanáig 39 újságíró vesztette életét Ukrajnában. „Az elmúlt nyolc évben pedig még többen” – fűzte hozzá. A miniszter arra nem tért ki, hogy az elhunytak milyen állampolgárságúak voltak. „Újságírónak lenni ma annyit tesz, mint készen állni arra, hogy valaki az életét adja azért, hogy az igazságot az egész világ elé tárja” – hangsúlyozta Tkacsenko.

Podoljak szerint a luhanszki főügyész meggyilkolása helyi leszámolás vagy orosz tisztogatás lehetett

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója Twitter-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság Moszkva-barát „főügyészének és helyettesének” megölése helyi bűnözői elemek leszámolása, vagy Oroszország által végrehajtott „tisztogatás” volt. Szavai szerint lehetett leszámolás olyan helyi bűnszervezetek között, amelyek nem tudtak megegyezni a lopott vagyon egymás közti felosztásában. „A másik verzió, hogy Oroszország ily módon próbál megszabadulni az általa elkövetett háborús bűntettek tanúitól. A nyomozás majd megállapítja” – tette hozzá a tanácsadó.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken határozatot fogadott el, amellyel lehetővé tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy távolról vegyen részt az ülésen – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál. Néhány napja Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hevesen ellenezte, hogy Zelenszkij video-összeköttetés útján szólalhasson fel az értekezleten – emlékeztetett a hírportál.

Nem csitulnak a harcok

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentése szerint az ukrán légierő gépei pénteken négy ellenséges élőerő- és haditechnikai koncentrációs területet és egy megerősített állást találtak el, és egy kirakodópontra mért tüzérségi csapás következtében az orosz megszálló csapatok tartalékokkal való feltöltése megszakadt.

Az ukrán egységek visszaverték az orosz erők támadásait a Donyec-medencében Veszela Dolina, Bahmut, Zajceve, Avgyijivka és Novomihajlivka települések térségében. Ezenkívül az ukrán légvédelmi egységek a nap folyamán megsemmisítettek egy orosz Szu–24-es repülőgépet, két robotrepülőgépet és egy drónt. Az elmúlt napon az orosz erők négy rakétát lőttek ki, öt légi csapást és 12 támadást intéztek rakétatüzérségi rendszerekből Ukrajna területén lévő objektumok ellen – jelentette a vezérkar.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom