Külföld

Még az esti órákban is hatalmas sor állt II. Erzsébet ravatalánál

Vasárnap késő este is még hatalmas sor állt a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt. A brit hatóságok ugyanakkor felszólították a lakosságot, hogy most már senki ne induljon el otthonról a ravatal felkeresésére, mert aki még nincs a sor végének közelében, biztos, hogy nem jut be a ravatalozóhelyiségbe.

Még az esti órákban is hatalmas sor állt II. Erzsébet ravatalánál
A ravatal hétfő hajnalig volt látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresték fel
Fotó: AFP/Sarah Meyssonner

A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal hétfő hajnalig látogatható, és a várakozások szerint addig legalább 400 ezren keresik fel.

A brit kormány által a YouTube videómegosztó portálon létrehozott valós idejű tájékoztatási csatorna szerint a ravatalhoz vezető sor vasárnap késő este is a Westminster Halltól hozzávetőleg hét kilométerre található kelet-londoni Tower hídig ért. A sor végén állóknak körülbelül hét órát kellett várakozniuk, mire a ravatalozóhelyiségbe értek.

A hétvégén voltak időszakok, amikor meghaladta a 24 órát a várakozási idő.

Az elhunyt uralkodó ravatala brit idő szerint hétfő reggel fél hétig – közép-európai idő szerint fél nyolcig – látogatható.

A koporsót hétfő délelőtt átviszik a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében vesznek búcsút a néhai uralkodótól. Több európai monarchia uralkodói is részt vesznek a szertartáson.

Jelen lesz Joe Biden amerikai elnök – aki vasárnap este, felesége kíséretében lerótta tiszteletét az uralkodó ravatala előtt a Westminster Hallban –, és ott lesznek a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

Ezeknek az országoknak tizenkét más nemzetközösségi országgal együtt jelenleg is a mindenkori brit uralkodó – II. Erzsébet királynő halála óta utódja, III. Károly király – az alkotmányosan elismert államfője.

Magyarországot a temetésen Novák Katalin köztársasági elnök képviseli.

II. Erzsébet királynőt a Westminster-apátságban rendezett hétfő délelőtti búcsúszertartás után a brit királyi család legnagyobb és legrégibb angliai rezidenciájára, a London nyugati határában fekvő Windsorba szállítják, és a windsori kastély közelében található, a néhai uralkodó 1952-ben elhunyt édesapjáról, VI. György királyról elnevezett emlékkápolnában helyezik végső nyugalomra, szűk családi körben.

Vasárnap este Nagy-Britanniában milliók adóztak egyperces néma főhajtással a királynő emlékének.

II. Erzsébet királynőtől hétfőn katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom