Külföld

A magyarok nevében Novák Katalin rója le tiszteletét II. Erzsébet ravatalánál

Londonba indulunk férjemmel, Istvánnal, hogy a magyarok nevében lerójam tiszteletemet ll. Erzsébet ravatalánál, és a világ vezetőivel együtt részt vegyek a holnapi temetésen – kezdte vasárnap reggeli Facebook-bejegyzését a köztársasági elnök, Novák Katalin. Egy másik posztban arról tudósít, hogy lerótta kegyeletét a néhai uralkodó koporsója előtt.

A magyarok nevében Novák Katalin rója le tiszteletét II. Erzsébet ravatalánál
A köztársasági elnök, Novák Katalin és férje Ferihegyről Londonba tart
Fotó: Facebook/Novák Katalin

„Londonba indulunk férjemmel, Istvánnal, hogy a magyarok nevében lerójam tiszteletemet ll. Erzsébet ravatalánál és a világ vezetőivel együtt részt vegyek a holnapi temetésen. Bár személyesen nem volt alkalmunk találkozni, távolról tiszteltem a nemzete szolgálatáért, tartásáért, bölcsességéért. Isten nyugosztalja a Királynőt!” – írta Novák Katalin a több képpel illusztrált poszthoz magyar és angol nyelven.

Objektum doboz

Az államfő egy vasárnap délutáni posztban arról számolt be, hogy lerótta a kegyeletét a néhai uralkodó koporsója előtt:

Objektum doboz

II. Erzsébet elhunyt brit királynő temetési szertartására hétfőn a Westminster-apátságban kerül sor. A gyászszertartás jelentős diplomáciai eseménynek számít, több mint száz koronás főt, államfőt és más személyiséget várnak.

Ezt követően Novák Katalin köztársasági elnök egyenesen az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakára utazik. Az ENSZ hivatalos magyar delegációját szeptember 21-ig Novák Katalin államfő vezeti, aki fel is szólal New Yorkban.

Az elhunyt uralkodót hétfőn a királyi család legnagyobb és legrégibb angliai rezidenciája, a London nyugati határában fekvő, csaknem ezeréves windsori kastély emlékkápolnájában helyezik végső nyugalomra.

A hétfői windsori temetés előtt a ravatalozóhelyiség, vagyis a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomában lesz a búcsúszertartás kétezer meghívott vendég, köztük külföldi állam- és kormányfők jelenlétében. Több európai monarchia uralkodói is részt vesznek a szertartáson.

Joe Biden már megérkezett Londonba

Az MTI arról tájékoztatott, hogy vasárnap megérkezett Londonba Joe Biden amerikai elnök és felesége. Ő az egyetlen a külföldi vezetők közül, aki a királynő búcsúztatási szertartásainak helyszíneire saját hivatali járművével és saját biztonsági kíséretével utazik, a többi állam- és kormányfő a brit hatóságok által szervezett módokon – jórészt különbuszokkal – közlekedik majd.

Joe Biden amerikai elnök megérkezett Londonba
Joe Biden amerikai elnök megérkezett Londonba
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Jelen vannak a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak vezetői is, köztük Justin Trudeau kanadai, Anthony Albanese ausztrál és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. Ezeknek az országoknak tizenkét más nemzetközösségi országgal együtt jelenleg is a mindenkori brit uralkodó – II. Erzsébet királynő halála óta utódja, III. Károly király – az alkotmányosan elismert államfője.

Meghívót kapott a hétfői búcsúszertartásra Hszi Csin-ping kínai elnök is, ám Hszi vasárnapig nem érkezett meg Londonba, és egybehangzó brit médiaértesülések szerint a brit kormány nem is számít megjelenésére. London és Peking között hosszabb ideje feszült a viszony, miután brit részről rendszeresen bírálják Kínát az emberi jogok helyzete miatt.

II. Erzsébet királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek végső búcsút hétfőn, és a brit diplomáciai protokoll elvileg előírja, hogy a brit kormány az ilyen kiemelt búcsúszertartásokra az összes olyan ország vezetőit meghívja, amelyekkel Londonnak diplomáciai kapcsolatai vannak. A királynő temetésére ugyanakkor az ukrajnai háború és az orosz invázió nyomán elrendelt szankciók miatt nem küldtek meghívót Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek.

Vlagyimir Putyin nincs a meghívottak közt

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a BBC brit közszolgálati médiatársaság által vasárnap idézett nyilatkozatában mélységesen erkölcstelen döntésnek minősítette, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg Putyint a királynő búcsúztatására. A királynő halála után Putyin amúgy hivatalos nyilatkozatban fejezte ki részvétét a brit kormánynak és a néhai uralkodó családjának, köztük III. Károly királynak.

A II. Erzsébet koporsójának útvonalán is ezrek éjszakáztak, várakoztak
A II. Erzsébet koporsójának útvonalán is ezrek éjszakáztak, várakoztak
Fotó: AFP/Oli Scarff

A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak kivételes jelentőségű és tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka. Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

Kapcsolódó írásaink