Külföld

Keresztényüldözés Nicaraguában

Az elmúlt időszakban nagyjából száz, többségében katolikus és evangélikus kézben lévő civil szervezetet lehetetlenítettek el, illetve több mint tíz katolikus tévét és egyházi rádióállomást zártak be Nicaraguában - mondta Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a közép-amerikai országban zajló események kapcsán megrendezett szerda esti plenáris vitán.

Keresztényüldözés Nicaraguában
Hölvényi György: Nincs helye a további félrebeszélésnek
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A nicaraguai rezsim önkényesen letartóztatta és házi őrizetbe helyezte a múlt hónapban Rolando Álvarez püspököt, valamint több papot és szeminaristát. Az országból korábban már kiutasították Teréz anya nővéreit.

Az elmúlt időszakban nagyjából száz, többségében katolikus és evangélikus kézben lévő civil szervezetet lehetetlenítettek el, illetve több mint tíz katolikus tévét és egyházi rádióállomást zártak be.

„Nincs helye a további félrebeszélésnek. Álvarez püspök őrizetbe vétele és paptársainak letartóztatása egyértelmű üzenet. Daniel Ortega diktatúrája konkrétan a katolikus egyházat támadja” – jelentette ki Hölvényi György a történtekre reagálva felszólalásában.

Álvarez püspök 2019-es európai körútján azt kérte: jótevői félelem nélkül folytassák egyházának támogatását, mert ezzel életet, reményt adnak másoknak. „A szenvedőknek tudniuk kell, hogy nem fordítunk hátat nekik. Ezért európaiként erkölcsi kötelességünk a leghatározottabban kiállni az üldözött keresztényekért. Mi ezt vártuk volna a kommunizmus évtizedei alatt” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata képviselő követelve Álvarez püspök és társainak szabadon bocsátását.

A politikus szerint cselekvésre van szükség az uniós külpolitika részéről. A nicaraguai történések is mutatják, hogy az Európai Bizottságnak, több mint három év után végre ki kell neveznie az Európán kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom