Külföld

Magyarországnak kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán biztonsága

Hazánk számára kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán biztonsága, amihez a KFOR (koszovói békefenntartó erők) -misszióban részt vevő magyar katonák is jelentősen hozzájárulnak – jelentette ki a honvédelmi miniszter Koszovóban.

Magyarországnak kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán biztonsága
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A Magyar Honvédség készen áll és képes NATO-műveletek irányítására
Fotó: MH/Purger Tamás

Szalay-Bobrovniczky Kristófnak a jelenleg magyar vezetésű koszovói NATO-művelet (KFOR) központjában tett látogatásáról a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A közleményben idézték a tárcavezetőt, aki hangsúlyozta: a Magyar Honvédség a misszióban végzett munkájával nemcsak a nyugat-balkáni biztonság iránti elkötelezettségéről, hanem szövetségesi szerepvállalásáról és szakmai felkészültségéről is bizonyságot tett.

Hozzátette: az eltelt időszak a bizonyíték arra, hogy a Magyar Honvédség készen áll és képes NATO-műveletek irányítására. Emlékeztetett arra, hogy magyar katonák a KFOR-misszió 1999-es kezdete óta részt vesznek a műveletben, 2021 októberétől pedig egy éven át Kajári Ferenc vezérőrnagy vezetésével magyar parancsnokság látja el a misszió vezetését.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: a parancsnok elismertsége töretlen mind a nemzetközi katonadiplomáciai, mind a politikai környezetben, ez pedig – a nemzetközi elismertségen túl – megerősíti a Nyugat-Balkán fontosságát Magyarországnak. Arról is beszámoltak, hogy az októberig tartó magyar parancsnokság alatt szolgálatot teljesítő jelenlegi magyar kontingens csaknem ötszáz katonával vesz részt a műveletben.

Feladatuk Koszovó teljes területén, valamint „feladatszabás szerinti helyszínen” békefenntartó feladatok teljes körű végrehajtása és biztosítása, a KFOR-parancsnokságon szolgálatot teljesítő állomány és a magyar alegységek nemzeti logisztikai és adminisztratív támogatása – olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

Kapcsolódó írásaink