Külföld

Kétmillió szerb polgár él a szegénység peremén

Szerbiában félmillióan élnek mélyszegénységben. A szakszervezeti egyesület a foglalkoztatási törvény módosítását és a minimálbér növelését sürgeti.

Kétmillió szerb polgár él a szegénység peremén
A szerb polgárok döntő része naponta találkozik a szegénységgel (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A hivatalos statisztikai adatok alapján Szerbiában félmillióan élnek mélyszegénységben – írta meg csütörtökön a Sloga Szakszervezetek Egyesülete alapján az újvidéki Magyar Szó. Mint cikkükből kiderül, sokaknak még a mindennapi élethez szükséges alapvető fogyasztási cikkek beszerzése is nehézséget okoz, csaknem kétmillió ember pedig a szegénység peremén tengődik.

A felmérés szerint a polgárok több mint nyolcvan százaléka találkozik nap mint nap a szegénység jeleivel, kockázatával. Ezt annak alapján állítják, hogy elegendő lenne csak két vagy három bérnek, nyugdíjnak a késő kifizetése, s máris ebben a méltatlan állapotban találná magát a lakosság hatalmas része.

„Határozott meggyőződésünk, hogy a tej- és a tűzifa eltűnését a piacról a kormány nem megfelelő gazdaság- és agrárpolitikája váltja ki, de kihat rá a korrupció jelenléte, az árubeszállítási és -kiviteli lobbi is" – fogalmaz a szakszervezet.

A Sloga a foglalkoztatási törvény módosítását és a minimálbér növelését sürgette.

Kapcsolódó írásaink