Külföld

Menesztené az INA igazgatótanácsát a horvát kabinet

Nem csitulnak az INA-botrány hullámai. A gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt a horvát kormány a vállalat igazgatótanácsának elbocsájtását és felelősségre vonását követeli.

Menesztené az INA igazgatótanácsát a horvát kabinet
A Mol vezetői hamarosan Zágrábba mennek (Képünk illusztráció)
Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

A horvát kormány azt akarja, hogy kössenek útilaput az INA teljes igazgatótanácsának a talpára. Ezt azután közölte Davor Filipović gazdasági és energiaügyi miniszter, hogy 2022. augusztus 27-én több INA-vezetőt is őrizetbe vettek, akik a gyanú szerint az olajipari vállalat sérelmére százmillió kuna (nagyjából 5,5 milliárd forint) kárt okoztak. A Concorde értesülései szerint Davor Filipović várhatóan ma találkozik a Mol képviselőivel.

A horvát kabinet a vállalatvezetési modell teljes megváltoztatását is kérni fogja az INA-ügyben. Mint arról korábban írtunk, a vállalat terhére elkövetett bűncselekmény miatt őrizetbe vették többek között Damir Škugort, a cég földgáz-kereskedelmi szolgálatának igazgatóját és Josip Šurjakot, a Horvát Ügyvédi Kamara vezetőjét. A legfrissebb információk szerint Damir Škugor apját, Goran Husićot is letartóztatták.

A horvát hatóságok közlése szerint az történt, hogy Škugor rendkívül alacsony áron adta el a földgázt Josip Šurjak OMS Management nevű cégének, majd Šurjak társasága ugyanezt jóval drágábban adta el külföldre. Ezért a tranzakcióért Škugor óriási összegű jutalmat kapott, ami egy nyugdíjas számláján landolt. Rajtuk kívül őrizetbe vették Marija Ratkićot, a Plinara (az ország egyik vezető földgázszállítója) igazgatótanácsának elnökét.

A Mol 49,08 százalékos részesedéssel rendelkezik a horvát olajvállalatban.

Kapcsolódó írásaink