Külföld

Szalay-Bobrovniczky: Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek

A miniszter kiemelte, a magyar–lengyel katonai együttműködés kiváló

Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek, ez nem változott és a jövőben is így marad – mondta a honvédelmi miniszter, miután tárgyalt Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel a lengyelországi Kielcében.

Szalay-Bobrovniczky: Magyarország és Lengyelország erős katonai szövetségesek
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Fotó: Purger Tamás / MH

Szalay-Bobrovniczky Kristóf – mint azt a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel kedden közölte – kijelentette: a két ország közötti történelmi szövetségre alapozva, a közös érdekek és értékek mentén Magyarország és Lengyelország kapcsolata a jövőben is képes szoros, erős és hatékony maradni.

A miniszter kiemelte, a magyar–lengyel katonai együttműködés kiváló az EU és a NATO és a V4 keretében is, a két országban egyaránt jelentős mértékű haderőfejlesztési program pedig további kooperációra ad lehetőséget. Emlékeztetett arra is, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítéséről a szövetséges államok a madridi NATO-csúcstalálkozón döntöttek, ebben pedig Magyarország jelentős szerepet vállal.

A HM közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni az ukrajnai háború hatását az illegális migrációra, amelyet mind az EU, mind a NATO szintjén napirenden kell tartani a regionális és globális biztonság fenntartása érdekében.

A honvédelmi miniszter Kielcében a lengyel–magyar katonai kapcsolatok erősítése érdekében végzett tevékenységéért Szövetségért érdemjelet adományozott Rajmund Andrejczak vezérezredesnek, a lengyel hadsereg vezérkari főnökének, valamint részt vett a Nemzetközi Védelmiipari Kiállítás megnyitóján is – közölte a HM.

Kapcsolódó írásaink