Külföld

Teherán a vizsgálatok leállítását kéri az atomalkuért cserébe

Teherán az atomprogramjáról kötött 2015-ben kötött többoldalú megállapodás feltámasztásáért cserébe azt kéri, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) állítsa le nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát – közölte hétfőn Nasszer Kanaani iráni külügyi szóvivő.

Teherán a vizsgálatok leállítását kéri az atomalkuért cserébe
Teherán nem akarja feladni az álláspontját
Fotó: AFP / HANS PUNZ

„Az ügynökség vizsgálatainak leállítása része azoknak a garanciáknak, amelyeket a fenntartható és tartós nukleáris megállapodás érdekében szeretnénk megkapni” – fogalmazott a szóvivő.


Washington mind ez idáig elutasította, hogy a NAÜ-vizsgálatok ügyét összekapcsolják a nukleáris megállapodással. A NAÜ azért indított vizsgálatot, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki Iránban, ahol az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

Az atomprogram részei
Az atomprogram részei
Fotó: MTI


Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ öt állandó tagállamával és Németországgal. A közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) nevű megállapodás értelmében Irán atomprogramjának korlátozását vállalta, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a síita ország ellen bevezetett szankciók többségét. 2018-ban viszont Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.