Külföld

„Két kincsünk van: magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk”

Két kincsünk van, magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk  jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Deresken, a Szlovákiai Magyar Iskolák XXII. Országos Tanévnyitó Ünnepségén szombaton.

„Két kincsünk van: magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk”
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a beszédében köszönetet mondott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségnek
Fotó: MH/Török Péter

A besztercebányai megyében lévő mintegy hatszáz fős, többségében magyarok lakta település római katolikus templomában tartott ünnepségen a nemzetpolitikai államtitkár az anyanyelv és az identitás megőrzéséről, illetve a magyar kormány által a külhoni magyar oktatási intézményeknek nyújtott segítségről és ennek kézzelfogható eredményeiről beszélt az államtitkár.     

Potápi Árpád János kijelentette: jelképes üzenete van annak, amikor mi, magyarok jelentős napjainkat az egyház terében ünnepeljük. A mostani templomi tanévnyitó azt üzeni, hogy két kincsünk van, magyarságunk és a keresztény hitünk, létünk  tette hozzá, kiemelve, ezt a kettőt elválasztani szinte lehetetlen. Megjegyezte, ez egyidejűleg példamutatás is minden magyar számára, arra, hogy életünkkel és döntéseinkkel felelősséggel tartozunk.     

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében köszönetet mondott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) amiért kiveszi a részét abból, hogy a magyarság példamutatóan legyen jelen a Felvidék életében. Mint mondta: a felvidéki magyarság és a magyar pedagógusok biztosítják a szülőföldön való megmaradás egyik megkerülhetetlen alapját, az anyanyelv értékeinek megőrzését és átadását nemzedékről nemzedékre.     

Potápi Árpád János rámutatott: a tanév megkezdésekor mindenki hajlamos a legjobbat várni, azonban az elkövetkező hónapokat sok körülmény beárnyékolhatja. „Ezek ellen alapvetően két tényezőre van szükségünk, biztonságra és folytonosságra”  jelentette ki az államtitkár, hozzáfűzve: Magyarország kormánya elkötelezte magát, hogy a megkezdett programokat és feladatokat végigviszi, és az elmúlt 12 esztendőhöz hasonlóan folytatja az együttműködést.     

A nemzetpolitikai államtitkár a külhoni magyar oktatási intézményeknek nyújtott segítségről szólva hangsúlyozta, ezek a támogatások a Kárpát-medencében 300 ezer magyar gyermeknek teszik elérhetővé a minőségi anyanyelvű oktatást.

Kifejtette: a még zajló óvodaprogram keretében csaknem ezer óvoda felújítására, kialakítására került és kerül sor, Kárpát-medence-szerte pedig 50 magyar középiskola, kollégium, szakkollégium, illetve 8 külhoni magyar felsőoktatási intézmény működéséhez nyújtanak állandó támogatást. „A bölcsődétől a felsőoktatásig támogatjuk a külhoni magyar oktatási intézményhálózatot”  összegezte Potápi Árpád János.     

A nemzetpolitikai államtitkár rámutatott: a nehézségek ellenére bizakodásra van ok, hiszen a Felvidéken az idei tanévben 3675 gyermek kezdi meg az első osztályt, ami az elmúlt évek adataival összehasonlítva azt mutatja, hogy évről évre nő a felvidéki magyar iskolások létszáma.

Kapcsolódó írásaink