Külföld

Potápi: Támogatjuk, hogy mindenki megőrizhesse magyarságát

A kormány mindent megtesz azért, hogy minél többen járjanak magyar óvodába, magyar általános és középiskolába

A magyar kormány támogatja a horvátországi magyar oktatási és kulturális szervezeteket annak érdekében, hogy ezen a területen is mindenki meg tudja őrizni magyar voltát, és gyerekeit is magyar módon tudja nevelni – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Kopácson, ahol a horvátországi magyar iskolásoknak adott át beiskolázási csomagokat.

Potápi: Támogatjuk, hogy mindenki megőrizhesse magyarságát
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A beiskolázási csomagok átadása már hagyománnyá vált, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma tíz éve segíti így az iskolába induló magyar gyerekeket, a Nemzetpolitikai Államtitkárság pedig ebben segíti őket – magyarázta a politikus.

A diákokhoz szólva kiemelte: a sok tanulás mellett remélhetőleg lesz lehetőségük arra is, hogy jó közösségeket hozzanak létre, és jól érezzék magukat.

A magyar kormány szeretne segíteni abban, hogy mindenki meg tudja őrizni a magyarságát, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy minél többen járjanak magyar óvodába, majd magyar általános és középiskolába. Ezt követően pedig az egyetemi évek alatt is támogatást nyújtanak a magyar fiataloknak.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 15 715 magyar elsős van a határon túli magyarság soraiban a Kárpát-medencében. Reményét fejezte ki, hogy a kisdiákok sikerrel veszik az első akadályokat az óvoda után, és sikeres lesz az első tanévük is.

Kapcsolódó írásaink