Külföld

Érintésre elporladhat az ősi elefántagyar

Egy kibuc közelében bukkant elő Izrael új régészeti szenzációja. A 2,5 méteres ősi elefántagyarat rendkívül óvatosan lehetett csak feltárni.

Érintésre elporladhat az ősi elefántagyar
Az érintett faj csaknem négyszázezer éve halt ki
Fotó: AFP/Mehanem Kahana

Váratlan meglepetéssel szolgált a föld mélye egy Gedera melletti kibucnál – jelentette be szerdán a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet. Mint az orgánum közölte, a Tel-avivi és a Ben-Gurion Egyetemek kutatói közösen bukkantak rá egy csaknem négyszázezer évvel ezelőtt kihalt egyenes agyarú elefántfaj 2,5 méteres agyarára.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) ásatást vezető őstörténésze, Avi Levy elmondta, komoly kihívást jelentett teljes egészében kiemelni a földből a törékeny leletet, mert a levegőbe kerülve minden érintés szétzúzhatta. Ezért már a terepen elkezdték az agyar konzerválását, amelyet később az IAA laboratóriumaiban folytattak.

A térségben durván másfél millió évvel ezelőtt jelentek meg az elefántok. A régészek szerint akkoriban az érintett vidék mocsaras, a mainál csapadékosabb volt, és az állatvilága is kimondottan gazdagnak számított. Az elefántmaradványok lelőhelyének közelében a korai ember is letelepedett, de egyelőre nem világos, hogy vadászott-e a szóban forgó állatra. Ha igen, akkor viszont gyorsan és nagy csoportban ehették meg a húsát eleink, ugyanis az nem állhatott el sokáig a száraz és meleg éghajlaton.

Kapcsolódó írásaink