Külföld

Hajóroncsokat találtak a francia partoknál

Több, XIV. Lajos (1638–1715) francia király idején elsüllyedt hajóroncsot azonosítottak Franciaország északnyugati partvidéke mentén a helyi régészek. A maradványok egy része igen rossz állapotban van.

Hajóroncsokat találtak a francia partoknál
Egy búvár vizsgálja XIV. Lajos flottájának egyik hajóját, amelyet 1692 májusában semmisítettek meg Saint-Vaast la Hougue mellett, La Manche megye keleti partján, Észak-Franciaországban
Fotó: Teddy Seguin / AFP

Három, az Anglia elleni 1692 májusában vívott La Hougue-i csatában elsüllyedt, XIV. Lajos (1638–1715) korabeli hajót azonosítottak pénteken a francia kulturális minisztérium szakemberei a normandiai partoknál, Saint-Vaast-la-Hougue térségében. A járművek a francia király flottájához tartoztak.

A roncsokat egy magnetométerrel valójában már 1990-ben lokalizálta Christian Cardin búvár, aki későbbi merülései alkalmával famaradványokat is talált. Felfedezését jelentette a hatóságoknak, ám a leletekről csak mostanra készült hivatalos szakértői vélemény – közölte a francia vízalatti régészeti hatóság, a DRASSM.

A hivatalos szakértői jelentés szerint a roncsok eltérő állapotban maradtak fenn, közülük az egyik „meglehetősen erodálódott”. Ennek a vízi járműnek a fa alkotóelemei csapnivaló állapotúak, ezért a roncs vizsgálatát sürgősen folytatni kell – közölte a hatóság. A másik két csatahajó jó állapotban konzerválódott az egyméteres iszap alatt, ezekhez viszont nehéz hozzáférni.

A tudósok azt remélik, hogy a felfedezés révén új információkhoz jutnak a korabeli iparról, emellett a roncsokban talált használati tárgyak a fedélzeten zajló életbe engedhetnek bepillantást.