Külföld

Csak azért is lesz magyar gimnázium Marosvásárhelyen!

A marosvásárhelyi önkormányzati csütörtök délutáni ülésén megszavazta az iskolahálózat struktúrájának módosítását. Ez azt is jelenti, hogy kinyilvánították szándékukat a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozására.

Csak azért is lesz magyar gimnázium Marosvásárhelyen!
Órára menet egy katolikus gimnáziumban (Képünk illusztráció.)
Fotó: MH

Rendkívül nagy jelentőségű döntést hozott csütörtök délután Marosvásárhely önkormányzata – mint a helyi sajtó közölte, a tanácsnokok megszavazták az iskolahálózat struktúrájának módosítását. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kinyilvánították egyértelmű szándékukat a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozására.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Krónika erdélyi magyar napilapnak augusztus 23-án kedden Frunda Csenge, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi önkormányzati frakciójának vezetője elmondta, az önkormányzatnak – a törvény értelmében – augusztus végéig kell szándéknyilatkozatot elfogadnia az iskolaalapításról. Ha ez nem történik meg, akkor a 2023–2024-es tanévben nem lesz önálló tanintézet a katolikus gimnázium.

Emlékezetes, a román legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a tanintézmény létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A 2014 óta dolgozó iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi megalakításában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt igazgató és Stefan Somesan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, ám az azóta sem történt meg, de a gimnázium ellen indított perek annak megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette, a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt támogatásáról, hazánk visszavonta határozatát.

A tanintézet egyebek mellett azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte az egykor államosított marosvásárhelyi épületeit. A gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik, ahol a szülői és tanári közösség attól tart, hogy ha újraalakul a magyar egység, egy idő után igényt fog tartani hajdani épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében, és más egyházi épületekben kezdte el működését.

Amíg a kérdés el nem dől, a magyar intézmény a szeptember 5-én kezdődő tanévben önálló státus nélkül, a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét, miután a létrehozását elrendelő 2018-as miniszteri rendeletet a román legfelsőbb bíróság májusban érvénytelenítette.

A huszonhárom tagú önkormányzati testületben tizenöten támogatták a határozat elfogadását. A Pro Románia Párt és a Népi Mozgalom Párt képviselői a jogi bizottság negatív véleményezésére hivatkozva a döntés elhalasztását kezdeményezték.

Kapcsolódó írásaink