Külföld

Marosvásárhely összefog a magyar gimnáziumért

A román legfelsőbb bíróság keddi ítélete következtében a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újra működési engedély nélkül maradt. A román nacionalista szervezetek által kezdeményezett per kontextusáról és a létbizonytalanságba került líceum jövőjéről kérdeztük Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát.

Marosvásárhely összefog a magyar gimnáziumért
Romániának sem használ a kialakult helyzet Potápi Árpád János szerint
Fotó: MH/Török Péter

Az államtitkár szerint az őshonos kisebbségeket illetően az uniós közgondolkodásban még nem sikerült maradandó változást kieszközölni. Leszögezte, a politikusokkal, bírókkal meg kell értetni, miért fontosak a kisebbségek jogai, mert amíg ez nem történik meg, addig ezt a kérdést csűrni-csavarni fogják. Elmondta, ha egy kisebbségi iskola engedélyei körül Magyarországon merült volna fel kérdés, a helyi vezetők ezt úgy kezelték volna, hogy tárgyilagosan elmagyarázzák, hogyan lehet ezt orvosolni. A kialakult helyzet nem kedvez senkinek, Románia megítélésének sem tesz jót, vélekedett államtitkár. Szerinte a marosvásárhelyi románok és magyarok egyaránt büszkék lehetnek az gimnázium létezésére.

Potápi Árpád János azt is kifejtette lapunknak, hogy találkozót tervez Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, és a gimná­zium kérdése is napirendre kerülhet. Szerinte a magyar kormány eddig is mindent megtett az iskola ügyében, de a marosvásárhe­lyiek és a város magyar polgármestere, Soós Zoltán is mindent elkövet az iskola megmaradásáért.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben az államtitkár nyilatkozott az ukrajnai menekültek kérdéséről is. Elmondta, több száz ukrajnai menekült kap szállást és ellátást a magyar kormány által fenntartott kárpátaljai magyar intézményekben, amelyek etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól függetlenül fogadják a bajba jutottakat. Kiemelte: a konfliktus kitörése óta a Miniszterelnök­ség Nemzetpolitikai Államtitkárságán keresztül támogatott egyházi és oktatási intézmények több száz menekült magas színvonalú ellátásában vesznek részt.

Kapcsolódó írásaink