Külföld

Rétvári: Más országok határait is hatékonyan védik a magyar rendőrök

Büszkék lehetünk arra, hogy nemcsak Magyarország, hanem más országok határainak védelmében is hatékony segítséget jelentenek a magyar rendőrök – emelte ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Rétvári: Más országok határait is hatékonyan védik a magyar rendőrök
Rétvári Bence, a a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára beszédet mond a Készenléti Rendőrség budapesti központjában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rétvári Bence a Készenléti Rendőrség objektumában búcsúztatta az Észak-Macedóniába induló 76. magyar rendőri kontingens tagjait, hangsúlyozva, hogy ők nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számára is fontos misszióban vesznek rész.

Felhívta a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás mértéke az elmúlt években tovább fokozódott, ezért is fontos, hogy az illegális migránsokat már előbb, az észak-macedón határnál feltartóztassák a magyar rendőrök segítségével. Az embercsempészet is egyre kiterjedtebbé vált, idén csaknem kétszer annyi embercsempészt fogtak el a magyar határon, mint tavaly. A magyar börtönökben több mint ezer embercsempész tölti büntetését, vagyis a rabok között több mint 10 százalékos az arányuk - emelte ki.

Mindezek miatt is fontos, hogy megkezdődött a határvadászok toborzása és már több száz ember kiképzése is - jegyezte meg.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a magyar határokon megjelenő migránsok nem csak többen vannak, egyre szervezettebben, agresszívebben lépnek fel a határt védő rendőrökkel és katonákkal szemben. Többször előfordult az elmúlt időszakban az is, hogy a határ több pontján próbálták nagy létszámú csoportok, akár erőszakos fellépéssel is „túlterheléssel” áttörni a déli magyar határ - ismertette.

A magyar határt védők több alkalommal láttak a migránsoknál fegyvert is, többször hallottak lövéseket, előfordult, hogy sorozatlövéseket is - mondta az államtitkár, hozzátéve: szerencsére ezek a határ túloldalán dördültek.

Rétvári Bence szerint ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy az illegális migránsokat minél előbb feltartóztassák. Fontosnak nevezte, hogy bár nem európai uniós keretek között működik a misszió, de legalább közép-európai országok segítenek abban, hogy ne jussanak tovább Európa belseje, Magyarország felé az illegális migránsok. A magyar rendőrök Észak-Macedóniában többek között járőrözési feladatokat látnak el, előállítják a szabálysértőket, segítik a jogszabályok betartatását. A magyar rendőrök egyebek mellett terepjárókkal, hőkamerákkal, éjjellátók segítségével látják el feladataikat - ismertette.

A Belügyminisztérium államtitkára azt is kiemelte: az, hogy a 76. alkalommal indul útnak az észak-macedón határhoz egy magyar kontingens, azt jelzi, a magyar rendőrök magas színvonalon látják el feladataikat és szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi.

Magyarország déli határán nem enyhül a migrációs nyomás, sőt. Az elmúlt héten rekordszámú határsértőt tartóztattak fel a határvédők, a számuk meghaladta a 4500-at. Csak a múlt hétvége során, péntektől vasárnapig 1724 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák.

Kapcsolódó írásaink