Krónika

Több mint százezer illegális határátlépési kísérlet történt idén

A Migrációkutató Intézet gyorselemzéséből kiderül, a legtöbb bevándorló Magyarországra, mint tranzitországra tekint. Sokuk már többször is megpróbálta a határon való illegális átjutást, mindeddig sikertelenül.

Több mint százezer illegális határátlépési kísérlet történt idén
Helyzetkép a déli határról
Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Az elmúlt néhány hétben lezajlott események függvényében egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar–szerb határon súlyosbodott a migrációs helyzet, nem mellesleg ebben az évben a déli határszakaszon az illegális határátlépési kísérletek száma elérte a 120 ezret - írja a Migrációkutató Intézet honlapján. 

Az intézet munkatársai felkeresték a szerbiai Horgos település határhoz közel eső részét, ahol személyesen győződhettek meg az ott kialakult helyzetről. Emellett az ott tartózkodó észak-afrikai, főként marokkói és tunéziai állampolgárokkal folytattak beszélgetéseket, melyek során a megkérdezettek tabuktól mentesen mesélték el eddigi tapasztalataikat.  

Az arab bevándorlóknak feltett kérdések az egészen globális problémáktól kezdve (strukturális gazdasági problémák, éghajlatváltozás, társadalmi egyenlőtlenségek stb.) a hétköznapibb, a magyar közvéleményt egyre inkább aggasztó ügyekre (migránsok és embercsempészek fegyverviselése, tiltott határátlépés, erőszakos cselekmények stb.) is reflektáltak.

A válaszokból többek között megtudhattuk, hogy az arab származású bevándorlók elsősorban a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegényes gazdasági lehetőségek, a magas munkanélküliség és a szabadságérzet hiánya miatt hagyják el saját hazájukat.

Általánosságban véve elmondható, hogy főként a stabil gazdasággal bíró nyugat-európai országokba igyekeznek, ezen belül is kiemelendő Németország, Ausztria és Franciaország. Magyarországra mint tranzitországra tekintenek, és sokuk már többször is megpróbálta a határon való illegális átjutást, mindeddig sikertelenül.

A teljes elemzés a linkre kattintva olvasható, a Migrációkutató Intézet honlapján.

Kapcsolódó írásaink