Külföld

Kenyérszentelés Zomborban

A zombori Szent István-nagytemplomban tartották meg a nyugat-bácskai kenyérszentelő ünnepséget. Az eseményen számos nyugat-bácskai település népművészeti csoportjának képviselői is részt vettek.

Kenyérszentelés Zomborban
Az ünnepség fényét a somogyi huszárok is emelték
Fotó: Facebook.com

Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért alapítvány idén is megrendezte Zomborban a kenyérszentelő ünnepséget. A Szent István-templomban tartott eseményen a szentmisét Kurin István kupuszinai és szilágyi plébános celebrálta, míg a templomi énekkart Drobina Gábor fráter vezette.

Az eseményen Péter István, a Dunatáj elnöke mondott ünnepi beszédet, aki egyebek mellett azt mondta, ötven éve – sajnos – senki nem gondolta, hogy – szerencsére – még ma is tereket tudunk megtölteni, és még igenis számítani fog a jelenlétünk. Nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is –fogalmazott. Valószínűleg olyan változások előtt állunk, amelyek túléléséhez ösztönösen befelé kell fordulnia az embernek – mondta, majd hozzátette – ilyenkor mindenki rájön, hogy a család és a nemzet jelenti a legbiztosabb kapaszkodót a mindennapokban.

A Zombor főutcáján végigvonuló ünnepi menetet és az össztáncot a hagyományőrző csoportok mellett a doroszlói és a kupuszinai fúvószenekarok tagjai tették látványosabbá.

Kapcsolódó írásaink

Huszárokról, hitelesen

ĀSzabó Péter és Szebenyi István könyve méltó emléket állít egy múltbéli csapatnem katonáinak – A szerzőket a valóság bemutatása iránti vágy vezeti