Külföld

Tüntetők ordították le a német kancellárt

Németországban egyre nagyobb az energiaválság, ami súlyos hatással van a lakosság hangulatára is. Olaf Scholz kancellár nemrég egy lakossági fórumon próbált meg beszédet tartani, a szavait azonban nem lehetett hallani az ott lévő felháborodott emberek bekiabálásaitól.

Tüntetők ordították le a német kancellárt
Olaf Scholz kancellár a jelek szerint nem örvend nagy népszerűségnek
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Olaf Scholz a brandenburgi Neuruppin településen tartott lakossági gyűlést szerdán, ahová párttársával, Wiebke Papenbrock helyi parlamenti képviselővel érkezett. A két politikus a magas inflációról, az emelkedő energiaárakról és a várható gázhiányról akart beszélni a megjelentek előtt, és bár a rendezvény kordonokkal volt elkerítve, mégis megzavarták azt felháborodott tüntetők, számolt be róla az Origo.

A német sajtó szerint a német kancellár végigmondta ugyan a beszédét, abból nem sokat lehetett hallani a tüntetők kiabálása miatt. Az információk szerint a demonstrációt a bevándorlásellenes, jobboldali AfD és a baloldali Die Linke szervezhette.

Objektum doboz

Scholz próbálta a tüntetőket túlkiabálni, és arról beszélt, hogy további segélycsomagokat biztosít a kormány az energiaárak miatt bajba jutott családoknak. Egy gyermek kérdésére válaszolva pedig elmondta, a gázhiány ellenére nem fognak sem az iskolák sem a tornatermek bezárni télen.

Németországban drasztikusan emelkednek az energiaárak, ami súlyos hatással van már nemcsak a lakosságra, de az ország gazdaságára is. A bizonytalan helyzet miatt a türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnöke arra figyelmeztetett, hogy tömeges tüntetések, zavargások és akár konkrét erőszakos cselekmények is várhatók. Stephan Kramer szerint a németek hangulata jelenleg robbanásközeli.

A brandenburgi (amely szövetségi államban Scholz azon beszédét tartotta, melyet túlkiabáltak a tüntetők) alkotmányvédelmi hivatal vezetője is hasonló figyelmeztetést adott ki. Jörg Müller szerint a radikális politikai erők könnyen kihasználhatják az energiaválságot és a magas inflációt, hogy aztán télen erőszakos megmozdulásokat szervezzenek.

Kapcsolódó írásaink