Gazdaság

Súlyos hatással van az energiaválság a német iparra, már hatszoros az energia ára

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most hatszorosára drágul az energia a német iparban, az egyre drágább villany és gáz pedig átalakíthatja Európa legerősebb gazdaságának a szerkezetét.

Súlyos hatással van az energiaválság a német iparra, már hatszoros az energia ára
A nemzetközi piacon versenyző energiaintenzív cégek számára az árak súlyos terhet jelentenek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ipari exodus fenyegeti Németországot az energiaválság miatt, számolt be róla a Világgazdaság. Mivel rendkívüli módon emelkedik az energia ára, számos, Németországot meghatározó vállalkozás vonulhat ki az országból, mivel képtelenek megfizetni a napról napra egyre többe kerülő energiaszámlát.

Ahogyan arra a gazdasági lap rámutat, a villamos energia és a gáz ára az elmúlt két hónapban több mint duplájára emelkedett.

„Németországban az energiainfláció sokkal drámaibb mértékben emelkedik, mint máshol. Attól félek, hogy a német gazdaság fokozatosan »visszaiparosodik«” – mondta a Bloombergnek Ralf Stoffels, a BIW Isolierstoffe Gmbh vezérigazgatója. A cég műanyag alkatrészeket gyárt autókhoz, repülőgépekhez és különböző ipari berendezésekhez.

Az orosz gázszállítások csökkenése, egyes esetekben elapadása már korábban is megnehezítette a helyzetét az olyan iparágaknak, mint a műtrágya- vagy az acélgyártás. Mindeközben a földgáz ára csütörtökön 241 euróra emelkedett megawattóránként, ami durván tizenegyszer több, mint ami békeidőben az év ezen időszakában szokásos, írja a Világgazdaság. A berlini kormány pedig csak a lakossági árakat korlátozta némileg, az üzleti szektor azonban kénytelen a piaci árat fizetni, amit aztán megpróbálnak részben a fogyasztókra hárítani.

„A nemzetközi piacon versenyző energiaintenzív cégek számára az árak súlyos terhet jelentenek” – vélekedett Matthias Ruch, az Evonik Industries – amely a világ második legnagyobb vegyipari cége – szóvivője. Bár ez a cég még nem gondolkozik a Németországból való kivonuláson, a jelek szerint másoknál már felmerült ez. A német vegyipar például az idei első félévben kevesebbet termelt és többet importált. A csomagolóiparban tevékenykedő Delkeskamp Verpackungswerke közölte, hogy bezárja az ország északi részén lévő egyik papírgyárát – nem bírják a magas energiaköltségeket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a G7 országok közül Németország teljesíthet a legrosszabban idén, mert ő az egyik leginkább kiszolgáltatott az orosz gáznak.

Mindeközben több nagy vállalat, így például a BMW, a Südzucker cukoripari óriás és a legnagyobb európai rézgyártó, az Aurubis AG is igyekszik csökkenteni a gázfelhasználását, és felkészülnek arra is, ha Moszkva esetleg elzárná a gázcsapokat.

Borús jövőképpel kecsegtet ugyanakkor a brüsszeli Bruegel kutatóintézet közgazdásza. „Ha tovább emelkedik a villany és a gáz ára, akkor átalakul a kontinens gazdasági képe” – mondta Simone Tagliapietra. Néhány iparág olyan nyomás alá kerül, hogy kénytelen lesz átgondolni európai termelésének további jövőjét – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink