Külföld

Trump támogatottja győzedelmeskedett republikánus társa felett

Az alulmaradt politikus bár a Republikánus párthoz tartozik, Trump egyik legfőbb kritikusa

A Wyomingban tartott félidős választáson két republikánus párti politikus állt szemben egymással, közülük végül a Donald Trump korábbi elnök támogatását élvező Harriet Hageman került ki győztesként.

Trump támogatottja győzedelmeskedett republikánus társa felett
Harriet Hageman republikánus párti politikus nyerte a választást Wyomingban
Fotó: AFP / Getty Images North Ameri

Az egyesült államokbeli Wyoming államban kedden tartottak előválasztást, amelyet nagy érdeklődés övezett, mivel a tét az volt, hogy ki indulhat jelöltként a novemberi kongresszusi választáson a körzetben. De nem csak emiatt volt kiemelt fontosságú a választás, hanem azért is, mert kettő republikánus párti politikus állt szemben egymással, Liz Cheney és Harriet Hageman. A két nő között annyi a különbség, hogy Hagemant támogatta Donald Trump, míg Cheney a korábbi elnök egyik leghangosabb kritikusa a párton belül.

Objektum doboz

Jelenleg egyébként Liz Cheney a körzet képviselője a Kongresszusban, és az sem elhanyagolható tényező, hogy ő Dick Cheney korábbi alelnök lánya. A politikusnő ráadásul egyike azon tíz republikánus kongresszusi képviselőnek, akik tavaly januárban megszavazták a Trump elnök eltávolításáról szóló indítványt.

Most azonban fordulat következett be, a wyomingi előválasztást ugyanis Harriet Hageman nyerte meg nagy fölénnyel, amivel csak tovább nő a volt elnök befolyása a Republikánus Párton belül. Hageman győzelméhez Trump is gratulált már. Liz Cheney az eredmények ismertetése után hivatalosan is elismerte a vereségét, ugyanakkor hozzátette, hogy folytatja a harcot Donald Trump ellen.

Az Egyesült Államokban novemberben tartják a félidős választásokat, amelyeknek hatalmas tétje van most. A felmérések és közvélemény-kutatások a republikánusok erősödését prognosztizálják, ami nem csoda, tekintettel a Biden kormányzat sorozatos kudarcaira. A New York Times és a Siean College júliusi felméréséből például az derült ki, hogy a demokrata szavazók 64 százaléka azt akarja, hogy más legyen az elnökjelölt a következő választáson. Egy másik felmérés, amelyet a Senate Opportunity Fund készített, pedig arra mutatott rá, hogy az amerikaiak 58 százaléka Bident hibáztatja a rekordmagas infláció miatt.

Ezek a trendek könnyen megágyazhatnak Donald Trump visszatérésének. Bár a korábbi elnök hivatalosan még nem jelentette be, hogy ismét elindul az elnökségért, számos utalást tett rá. Egy júliusban a New York Magazine-nak adott interjúban Trump azt mondta, hogy magában már meghozta a döntést, a kérdés csak az, hogy a novemberi félidős választások előtt vagy után jelenti be hivatalosan az indulását.

Kapcsolódó írásaink