Külföld

Ismét elszabadultak az indulatok: robbantások és gyújtogatás Thaiföldön

A függetlenedni akaró muszlimokat támadják a buddhista országban

Legalább 17 gyújtogatást és pokolgépes támadást követtek el szerdára virradóra Thaiföld déli, zömmel muszlimok lakta és szakadár mozgalmak központjának számító tartományaiban, heten megsebesültek.

Ismét elszabadultak az indulatok: robbantások és gyújtogatás Thaiföldön
Thaiföldön évek óta zajlanak az összecsapások a déli területeken, ahol az ott élő muszlimok függetlenedni szeretnének
Fotó: AFP / Tuwaedaniya Meringing

Pramote Promion, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy Pattani, Narativat és Jala tartományokban javarészt benzinkutakat és vegyesboltokat támadtak meg. A cselekmények elkövetéséért eddig senki nem vállalt felelőséget.

A buddhista többségű Thaiföldön csupán a fent említett három tartományban, a malajziai határ mentén laknak zömmel muszlimok, akik viszont éppen az eltérő vallásuk miatt függetlenedni szeretnének. Ez számos harchoz vezetett már 2004 óta, mivel a thai kormány erőteljesen fellép a csoportok ellen. Eddig már 7300-nál is több ember vesztette életét a konfliktusban.

Objektum doboz

Az indulatok április óta némileg lenyugodtak, mivel a kormány és a legnagyobb szakadár csoportnak számító BRN megállapodott az erőszakcselekmények leállításában a ramadánra való tekintettel. Ezután újraindultak a korábban már többször is kudarcba fulladt béketárgyalások, a kormány pedig kijelentette, nyitottak a tárgyalásra az összes szeparatista milíciával. A valamennyire békés hangulat azonban a jelek szerint csupán eddig tartott ki.

A Thaifölddel szomszédos, szintén többségében buddhista vallású Mianmarban is történtek már korábban muszlimok elleni támadások. Az országban 2017-ben indult tisztogatás a muszlim vallású rohingya közösség körében, amit az ENSZ népirtásnak minősített. A támadások miatt több százezer rohingya menekült el a szomszédos Bangladesbe a mianmari katonák és a buddhista milíciák elől.

Kapcsolódó írásaink