Külföld

Újabb két gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából

Két újabb, kukoricát és szóját szállító hajó indult hétfőn Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből – közölte Törökország és Ukrajna, így a hajók száma tízre nőtt azóta, hogy az első hajó a múlt héten indult az ukrán gabonaexport feloldásáról szóló megállapodás értelmében – írja a Reuters.

Újabb két gabonaszállító hajó indult útnak Ukrajnából
Két ukrán hajó gabonával hagyta a el Csornomorszk tengeri kikötőjét vasárnap
Fotó: AFP/NurPhoto/Nina Lyashono

A megállapodást még a múlt hónapban kötötték meg, ugyanis a gabonaszállítás leállítása az ukrajnai orosz invázió miatt súlyos élelmiszerhiányhoz, sőt éhínség kitöréséhez vezethet a világ egyes részein.

A Pivdennyiből induló Sacura nevű hajtó 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba - közölte hétfőn a török ​​védelmi minisztérium, míg a Csornomorszkot elhagyó Arizona 48 458 tonna kukoricát szállít a dél-törökországi Iskenderunba. Ugyanakkor hétfő délután tájékoztattak arról, hogy a Polarnet nevű hajó, amellyel az első szállítmányt küldték el, megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén.

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett.

Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak, 26 tonna kukoricával a fedélzetén Odessza kikötőjéből. A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van. Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek - írta a nagykövetség a Twitteren.

Kapcsolódó írásaink