Külföld

Szánthó Miklós: Amit progressziónak nevezünk, annak az igazi neve marxizmus

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója pár nappal Orbán Viktor után és pár órával Donald Trump előtt szólalt fel a texasi Dallasban rendezett CPAC konferencián. 

Szánthó Miklós: Amit progressziónak nevezünk, annak az igazi neve marxizmus
Szánthó Miklós a CPAC 2022 konferencián
Fotó: Alapjogkért Központ Facebook-oldala

A keleti és a nyugati szocializmus is veszélyt jelent a biztonságunkra – emelte ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a CPAC 2022 konferencián Dallasban. Hozzátette: „Alapjaiban átalakuló világunkat vagy egy újfajta, zavaros szocializmus fogja uralni – jöjjön az akár keletről, akár nyugatról –, vagy mi, konzervatívok.” 

A budapesti CPAC Hungary-t is megrendező központ vezetője kiemelte: a mostani háborús helyzetből az egyedüli kiút a béke, de ehhez jobboldali győzelmekre van szükség világszerte.

Csak a jobboldal tudja garantálni a nemzet biztonságát, méltóságát, a józan észt és a realista külpolitikát.

„Ezért kell közösen együtt dolgoznunk, hogy megvalósítsuk a liberálisok rémálmát, a nemzeti erők nemzetközi összefogását” – tette hozzá Szánthó.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a magyarok első kézből ismerik a kommunizmus bűneit. „Ez volt az eredeti eltörlés kultúrája, azaz a »cancel culture«, felszteroidozva – mondta, majd hozzátette, hogy – a kommunista nem vész el, csak átalakul.”

„Ezért ki kell mondanunk: amit progressziónak nevezünk, azt inkább az igazi nevén kell hívni: marxizmus.”

Az Alapjogokért Központ főigazgatója kiemelte, hogy három évtizeddel azután, hogy Közép-Európa felszabadult a kommunista elnyomás alól, ismét a szocializmus fenyegetésével kell szembenéznünk.

„30 évvel a vasfüggöny leomlása után rá kellett jönnünk, hogy egy újfajta marxizmus áll a nyugati civilizáció leigázásának küszöbén, és ismét támadást tervez a szabadságunk ellen” – figyelmeztetett.

Szánthó külön aláhúzta, hogy az új baloldal társadalomromboló törekvéseinek súlyos biztonságpolitikai következményei is vannak. A baloldal arra törekszik, hogy a politikai korrektség jegyében átírja a történelmet, lerombolja a nemzeti büszkeséget, a családot, és elszakítsa a nyugati társadalmakat kulturális gyökereitől.

„Lerombolnák nemzeti tartásunkat, így a Nyugat stratégiailag meggyengül, és lényegében védtelen marad a külföldi fenyegetésekkel szemben” – mondta,

kiemelve, hogy ez különösen élesen nyilvánul meg most, amikor katonai agresszió indult Ukrajna ellen.

Az Alapjogokért Központ és a CPAC-t szervező Amerikai Konzervatív Unió (ACU) együttműködése több évre nyúlik vissza. Az első amerikai CPAC-t 1974-ben rendezték, Európában az elsőt, a CPACHungaryt – a központ és az ACU együttműködésében – idén Budapesten tartották.

Kapcsolódó írásaink