Külföld

Csődöt mondtak a német ágyúk Ukrajnában

Rövid időn belül elromlottak a német ágyúk, amelyeket Ukrajnába küldtek. A meghibásodás mögött az állhat, hogy az ukránok túl intenzíven használták a fegyvert, ami túlterheléshez vezetett.

Csődöt mondtak a német ágyúk Ukrajnában
Ukrajna felfegyverzése komoly veszélyeket rejt magában
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Alig telt el egy hónap a szállításuk óta, az első német páncélozott önjáró ágyúk máris felmondták a szolgálatot Ukrajnában, írja a Hirado.hu a Der Spiegel és a Focus német lapok alapján. A német védelmi minisztériumot még múlt héten tájékoztatta Kijev arról, hogy hibaüzenet jelent meg az ágyúkon, és több is javításra szorul. A Bundeswehr szerint a meghibásodás mögött az állhat, hogy az ukránok intenzívebben tüzelnek a lövegekkel, mint amire a technika alkalmas. Ennek értelmében túl nagy lehet a terhelés a betöltési szerkezetnek. További problémát jelenthet az is, hogy a katonák a hírek szerint túl nagy távolságból lőnek a speciális lőszerrel – miközben az ágyúhoz használatos intelligens gránáttal inkább pontos találatokat lehet elérni.

A Bundeswehr a fenti indokokkal magyarázza a kopást és a fegyverek meghibásodását. A problémák ellenére ugyanakkor beleegyeztek abba, hogy további fegyvercsomagokkal lássák el Ukrajnát.

Ukrajna felfegyverzése a Nyugat által ugyanakkor több problémát is felvet. A korlátlanul áramló fegyverek könnyen a fekete piacon köthetnek ki, nyomuk veszhet, majd később más országokban köthetnek ki – erre több európai ország is figyelmeztetett már. Ettől tartanak például a hatóságok Svédországban, ahol a bűnözőbandák köreiben már megjelentek páncéltörő fegyverek is.

Mindeközben Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati fegyverrendszerek – a Javelin páncéltörő és a Stinger légvédelmi rakéta – ugyanúgy felhasználhatók civil, valamint ipari célpontok ellen, mint katonaiak ellen. Szerinte csupán idő kérdése, hogy az Ukrajnába szállított fegyverek fagylaltja visszanyaljon. Ezek a fegyverek nemsokára a világháborúkból visszamaradt aknák és légi bombák modern megfelelőjeként fognak kísérteni még hosszú évtizedeken át valahol Európában – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink