Külföld

„A szankciók és a fenyegetések útja nem járható a Nyugat-Balkánon”

Szijjártó Péter külügyminiszer Budapesten fogadta Bosznia-Hercegovina külügyminiszterét, és biztosította arról, Magyarország mindent meg tesz, hogy felgyorsuljon a Nyugat-Balkán integrációja. 

„A szankciók és a fenyegetések útja nem járható a Nyugat-Balkánon”
Bisera Turkovic és Szijjártó Péter Budapesten
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Történelmi hiba lenne, ha az Európai Unió nem adja meg a tagjelölti státuszt még az idén Bosznia-Hercegovinának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miután hivatalában fogadta Bisera Turkovicot Bosznia–Hercegovina külügyminiszterét. 

A tárcavezető arról beszélt, az európai térség egyszerre több kihívással néz szembe, keleten háború folyik, ezért Magyarország nem szeretné, ha tőlünk délre is ilyen típusú fenyegetéssel kellene szembenézni.

Ezért az a történelmi felelősség nehezedik az Európai Unióra, hogy lendületet kapjon az unió bővítése a Nyugat-Balkán irányába. Ha ez nem történik meg akkor az EU, és benne hazánk biztonsági érdekei súlyosan sérülnének.

Szijjártó szerint az unió rendkívül súlyos hibát követett el azzal, hogy Ukrajna és Moldova mellett nem adta meg a tagjelölti státuszt Bosznia–Hercegovinának. Az uniónak nem kellett volna kettős mércét alkalmaznia, az uniós tagság mellett határozott egység van Bosznia-Hercegovinában. Történelmi hiba lenne, ha az év vége előtt Bosznia-Hercegovina nem kapná meg a tagjelölti státuszt – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Uniónak a kölcsönös tisztelet alapján kell kommunikálni a megválasztott nyugat-balkáni vezetőkkel. Magyarország emiatt nem tartja követendő útnak a szankciókat és a fenyegetőzést – szögezte le a miniszter.

Objektum doboz

Kiemelte, hogy Magyarország nemcsak szavakban,hanem tettekben is Bosznia–hercegovina mellett áll, a magyar kormány integrációs szakértőt küld az országba, valamint már évek óta hazánk látja el a NATO-összekötő szerepét Szarajevóban, és 164 magyar katona szolgál békefenntartóként az országban. Idén 31 százalékos növekedést mutatott a két ország kereskedelme. A tárcavezető bejelentette, hogy jövőre a Wizzair Mostarban megnyitja a negyedik központját. 

Bisera Turkovic hangoztatta: az uniós bővítés komoly biztonsági kérdés, a megkezdődő tárgyalások egyértelmű üzenetet jelentenének az egész térségnek. Rendkívül fontos, hogy minden nyugat-balkáni országnak azt az üzenetet közvetítse az EU, hogy Európában van a helyük.

Az uniónak a Nyugat-Balkán EU-s integrálása lenne a legolcsóbb módszer hogy biztosítsák a térség békéjét. Ha ez nem történik meg, akkor mások, harmadik felek fogják növelni a térségben a befolyásukat - mondta Bisera Turkovic.

Hozzáfűzte, nagyra értékelik Magyarország támogatását, rendkívül fontos a két ország közötti gazdasági együttműködés. Arra kérte a magyar befektetőket, invesztáljanak a gyorsan növekvő boszniai gazdaságba.

Kapcsolódó írásaink