Külföld

Bécsben tárgyal Orbán Viktor

Az energiaválság és az illegális migráció elleni küzdelem is szerepel Orbán Viktor kormányfő és Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtöki bécsi egyeztetésének napirendjén.

Bécsben tárgyal Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni integrációról is egyeztet Bécsben
Fotó: Bart Maat/ANP MAG/ANP via

Bécsben tárgyal csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral. A néppárti politikus hivatalának tájékoztatása szerint délelőtti találkozójuk után közös sajtótájékoztatót is tartanak.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a múlt héten arról tájékoztatta az MTI-t, hogy találkozó fő témái az európai energiaválság, az orosz–ukrán háború, valamint az illegális migráció elleni közös küzdelem lesznek. Szóba kerülhetnek továbbá a nyugat-balkáni térség európai integrációs perspektívái is.

Nehammer hivatalának múlt heti közleménye szerint Magyarország fontos szomszédja és partnere Ausztriának, a kétoldalú kapcsolatok jók, és kancellár pedig örömmel fogadja Orbán Viktort. Különösen az illegális bevándorlás elleni küzdelem, valamint a nyugat-balkáni uniós perspektívák iránti elköteleződés szempontjából tartja fontosnak a szoros együttműködést Magyarországgal. Nehammer szerint „azért szükségesek az ilyen kétoldalú összefogások, mert az európai menekültügyi rendszer nem működik”, az unió határainak erős védelemre van végre szükségük.

Objektum doboz

Az elmúlt hetekben megélénkült az osztrák–magyar diplomácia. Múlt pénteken az illegális migráció elleni közös fellépésről, az energiabiztonságról, valamint a Fertő tó állapotáról is egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnökkel Budapesten. Szijjártó előző héten osztrák partnerével, Alexander Schallenberggel tárgyalt Bécsben.

A magyar miniszterelnök közelgő látogatásáról, valamint múlt hétvégi tusványosi beszédéről az osztrák sajtóban is beszámoltak. A baloldali Der Standard szerint Nehammernek „színt kell vallania”, el kell utasítania Orbán Viktor „rasszista kijelentéseit”. A jobbközép Die Presse híradása szerint Bettina Vollath szociáldemokrata európai parlamenti képviselő közölte, rossz jel Európa felé, hogy Nehammer fogadja a magyar miniszterelnököt.

Kapcsolódó írásaink