Külföld

Szijjártó: Nem normális időket élünk

Az illegális migráció elleni közös fellépésről, az energiabiztonságról, valamint a Fertő-tó állapotáról is egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnökkel pénteken.

Szijjártó: Nem normális időket élünk
Hans Peter Doskozil és Szijjártó Pétert szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködés további fejlesztéséről
Fotó: MH/Hegedűs Róbert

Hivatalában fogadta Hans Peter Doskozilt, Burgenland tartományfőnökét pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Tárgyalásaik után a felek szándéknyilatkozatot írtak alá a hazánk és Burgenland közti határon átnyúló együttműködés további fejlesztéséről.

A közös sajtótájékoztatón Szijjártó úgy fogalmazott, „rendkívüli, nem normális időket élünk”, ami felértékeli a szomszédokkal való jó viszonyt. A határvédelem kérdésében fontosnak nevezte, hogy gördülékenyen közlekedhessenek azok, akik jogszerűen lépik át a határt, ám megállítsák azokat, akik illegálisan tennék. A magyar tárcavezető közös kihívásnak nevezte az illegális migrációt, és figyelmeztetett, a küszöbön álló globális élelmiszerválság soha nem látott nyomás alá helyezheti hazánk déli határát.

Hangsúlyozta, Magyarország mindent megtesz, hogy megvédje saját magát, s ezáltal Ausztriát és Európát is. Megjegyezte, teszi ezt annak fényében is, hogy a határvédelemre kapott uniós támogatás mindössze két százaléknyi.

Doskozil kifejtette, a háború olyan kihívásokat teremt Európa számára, amelyekkel egy-egy állam vagy régió nem tud megbirkózni egyedül. Ezek közt említette a növekvő energiárak ügyét is. A burgenlandi tartományfőnök hangsúlyozta, a lényeges kérdésekben egyetértés van hazánk és Ausztria közt, egyenrangú felekként beszélnek és megértést tanúsítanak aziránt is, hogy a másiknak milyen alapelvű döntéseket kell meghoznia.

Mindkét politikus kiemelte a Fertő-tó vízszintjének ügyét.

Előbb-utóbb eljön az igazság pillanata, üzente nyugati kollégáinak Szijjártó Péter
Eljön az igazság pillanata, üzente nyugati kollégáinak Szijjártó Péter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A csütörtöki moszkvai útjára vonatkozó kérdésre válaszolva Szijjártó Péter emlékeztetett, Magyarországon 27,3 százalékos a földgáztározók töltöttsége, ez normális helyzetben biztonságosnak számítana, „de ezek nem normális idők”, ezért is döntött úgy a kormány, hogy 700 millió köbméter földgázt vásárol a piacról. Rámutatott, ekkora mennyiséget orosz források nélkül lehetetlen beszerezni.

A kötelező fogyasztáscsökkentésre, valamint a gázkapacitások megosztására vonatkozó brüsszeli javaslatokról azt mondta, a kormány megvárja a részletes írásos tájékoztatást, és azután mond véleményt. Megjegyezte, a nyugat-európai vezetők az elmúlt időszakban szerényebben is nyilatkozhattak volna az orosz energiától való függetlenedés témájában, hiszen „fizikai kérdés”, hogy van-e földgáz vagy sem, nem lehet örökké kommunikációs lufikat eregeti, előbb, utóbb „eljön az igazság pillanata”. „Az elmúlt hónapokban azt hallottam nyugat-európai vezető politikusoktól, hogy ők már megoldottak mindent (...), az orosz függésüktől megszabadultak (...), akkor mire a riadalom?”– fogalmazott.

Hans Peter Doskozil fontosnak tartja a határvédelmet
Hans Peter Doskozil fontosnak tartja a határvédelmet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szociáldemokrata Hans Peter Doskozil korábban Ausztria védelmi minisztere, valamint a hazánkkal határos tartomány rendőrfőkapitánya is volt. Az elmúlt években egyértelműen a határvédelem, a Földközi-tengeri útvonal lezárása, az illegális bevándorlás visszaszorítása mellett állt ki. 2019-ben Orbán Viktor kormányfő is fogadta, hasonló véleményt fogalmaztak meg a migrációval kapcsolatban.

Az osztrák sajtó az elmúlt hetekben egyre többet ír az illegális migráció erősödéséről, valamint a hazánk déli határára nehezedő nyomásról. Nagy visszhangot kapott az is, hogy nemrég a szabadkai erdőben két migránscsoport lövöldözött egymásra, a szerb rendőrség pedig több városban is razziázott, és egyebek mellett három gépfegyvert, egy puskát, négy pisztolyt, 12 különböző kést, valamint machetéket, bárdokat, bokszereket, illetve 182 darab, különböző kaliberű töltényt foglalt le.

Diplomáciai nagyüzem

Szijjártó Péter múlt csütörtökön Bécsben egyeztetett osztrák partnerével, Alexander Schallenberggel, a jövő héten pedig Orbán Viktor utazik Bécsbe, ahol Karl Nehammer kancellárral tárgyal. A találkozó fő témái az európai energiaválság, az orosz–ukrán háború, valamint az illegális migráció elleni közös küzdelem.

Nehammer hivatalának közleményében úgy fogalmaztak, a kancellár szerint Magyarország fontos szomszédja és partnere Ausztriának, a kétoldalú kapcsolatok jók, és örömmel fogadja Orbán Viktort. Mint írták, Nehammer különösen az illegális bevándorlás elleni küzdelem, valamint a nyugat-balkáni uniós perspektívák iránti elköteleződés szempontjából tartja fontosnak a szoros együttműködést Magyarországgal.

Kapcsolódó írásaink