Külföld

Az illegális bevándorlást is kezelni akarja az új brit miniszterelnök

Már csak két politikus maradt versenyben a brit miniszterelnöki pozícióért, ők pedig nemrég érintették a migráció témáját, amelyet eddig kerültek. Mint kiderült, a bevándorlók Ruandába való visszaküldése továbbra is a lehetőségek között van, bár az akció korábban meghiúsult.

Az illegális bevándorlást is kezelni akarja az új brit miniszterelnök
Liz Truss és Rishi Sunak maradt már csak versenyben a brit miniszterelnöki posztért
Fotó: AFP/Tolga Akmen, Daniel Leal

A brit miniszterelnöki posztért folyó versenyben már csak két konzervatív párti politikus maradt talpon: Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter. A két aspiráns az utóbbi időben kitért a migráció kérdésére is, ami nagy fejtörést okoz a briteknek – a La Manche csatornán naponta százával kelnek át az illegális bevándorlók csónakokkal, a visszaküldésük pedig igencsak nehézkes.

Liz Truss külügyminiszter azt mondta, miniszterelnökként megvalósítaná a migránsok Ruandába küldését, sőt még több országgal kötne migrációs megállapodást. Hozzátette, hogy biztosítaná a megfelelő mértékű erőjelenlétet és védelmet a brit határokon, és kitért arra is, hogy meg kell állítani a migránsátkeléseket a La Manche csatornán.

Az Egyesült Királyság júniusban akart repülővel visszaküldeni migránsokat Ruandába egy migrációs egyezmény keretében. A megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba, felső számbeli korlát pedig nincs, mivel Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években. A júniusi repülőjárattal több probléma is akadt, a rajta utazó bevándorlók száma egyre fogyott, mert sokan találtak kiskapukat arra, hogy mégis Nagy-Britanniában maradhassanak. Végül az utolsó pillanatban az Emberi Jogok Európai Bírósága teljesen áthúzta a brit számításokat, mivel úgy döntött, hogy az egyik migráns a szigetországban maradhat, mert ott van biztonságban. A bíróság döntése egyben másoknak is lehetőséget ad arra, hogy hozzá forduljanak a precedens kedvező fényében.

Bár az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az Európai Unióból, az országot nem vonták ki az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatásköre alól, mivel az az uniótól külön álló Európa Tanácshoz tartozik. Az esetet többen is a brit kormány szégyenének tartották, változások pedig csak októberben várhatók.

A ruandai visszaküldések megvalósításához meg kellene szüntetni az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatáskörét Nagy-Britannia felett, amiről nem esett szó egyik jelölt részéről sem. A helyzetet ráadásul tovább árnyalja az, hogy Ruanda bejelentette, valójában csak kétszáz migránst tud befogadni Nagy-Britanniából. A két ország közötti migrációs egyezmény ugyanakkor több tízezer bevándorlóról szólt, csakhogy Ruandában még csak egy menekültközpontot állítottak fel, ahol fogadni tudják az érkezőket. Mindeközben a brit kormány már 120 millió fontot adott át az afrikai országnak, hogy abból felkészüljenek az első repülőjáratok fogadására.

Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter a közösségi oldalán arról írt bejegyzést, hogy évente több ezren érkeznek az országba illegálisan, akikről nem tudják, honnan származnak és miért jöttek.

Objektum doboz

A politikus szerint ugyanakkor nem rossz emberekről van szó. Sunak ezen kijelentése nagy port kavart az emberek körében, mivel legalább egy, csónakkal érkező migránsról már kiderült, hogy Ausztriában gyermekkel szembeni nemi erőszak és gyilkosság miatt körözik, azaz bőven belefér a rossz emberek kategóriájába, írta a Breitbart portál. Sunak szerint a parlamentnek limitálnia kellene a bevándorlók számát, az országba belépni kívánó személyeket pedig a partoktól távol, hajókon szállásolnák el, amíg döntenek a sorsukról.

A két miniszterelnöki aspiráns hétfő este fog ismét szemtől szemben vitázni a BBC One csatornán. A Politico és a YouGov felmérései szerint a Konzervatív Párt tagjai inkább Liz Trusst preferálnák új vezetőként, mintegy 53 százalékos aránnyal.

Kapcsolódó írásaink