Külföld

Nem tudják Ruandába küldeni a migránsokat

Brit próbálkozás

Hiába állt minden készen arra, hogy száznál is több migránst visszaküldjenek Nagy-Britanniából Ruandába, az út nem valósult meg.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az utolsó pillanatban úgy döntött, az egyik migráns Nagy-Britanniában maradhat, mert ott van biztonságban, a döntés pedig lehetőséget ad másoknak is arra, hogy a bírósághoz forduljanak. Bár az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az EU-ból, az országot nem vonták ki a bíróság hatásköre alól, mivel az az uniótól külön álló Európa Tanácshoz tartozik. Az esetet többen is a brit kormány szégyenének tartják, ráadásul már korábban sem volt minden rendben a repülőúttal.

Az eredeti, mintegy 130 utasból a végére csak néhányan maradtak – a többieknél mind találtak okot, hogy az országban maradhassanak. Az esetet még pikánsabbá teszi, hogy a The Telegraph értesülései szerint egy orosz bíró állhat az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése mögött, az orosz–ukrán háború kezdete óta pedig állandó a feszültség London és Moszkva között. Bár az Európa Tanácsból kizárták Oroszországot az ukrajnai háború miatt, az országnak a bíróságból való kizárása csak szeptembertől lép életbe.

Kapcsolódó írásaink