Külföld

A háború elől menekülő gyerekek kerültek brit pedofilok célkeresztjébe

A szexuális bűnözők kihasználják az európai kontinensen fennálló mozgásszabadságot.

A háború elől menekülő gyerekek kerültek brit pedofilok célkeresztjébe
Nem csak a háború veszélyeitől kell tartaniuk a menekülteknek
Fotó: AFP / NurPhoto / Artur Widak

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) adatai szerint az orosz–ukrán háború kitörését követő hetekben több, általa számon tartott brit pedofil utazott Lengyelországba, azt állítva, hogy „humanitárius segítséget” nyújt az Ukrajnából menekülőknek, akik közül több ezren kísérő nélküli kiskorúak. Az NCA szóvivője a brit Independentnek elmondta, hogy mind a tíz férfit felszólították: hagyja el Lengyelországot a bevándorlási tisztviselőkkel és a bűnüldöző szervekkel folytatott kihallgatás után, és a brit hatóságok azon dolgoznak, hogy másokat is visszatartsanak az utazástól.

„Legalább 5000 kísérő nélküli gyermek van, akiket Ukrajnából menekítettek ki. A biztonságukról való gondoskodás abszolút elsődleges fontosságú” – tette hozzá a szóvivő, aki szerint olyan szabályozásra lenne szükség, amely előírná, hogy a pedofiloknak be kellene jelenteniük büntetett előéletüket az általuk látogatott országoknak. Ez azonban jelenleg kivitelezhetetlen.

Az NCA szerint ez a kérdés az ukrán háború által előidézett vagy felerősített „fenyegetések egész sora” közé tartozik. Emellett felhívják a figyelmet, hogy a háború hatására megnőtt a veszélye a modernkori rabszolgaságnak, az emberkereskedelemnek, valamint tartanak a fegyverkereskedelem felerősödésétől is – az ukrajnai fegyverszállítások veszélyeiről korábban lapunk is írt.

Kapcsolódó írásaink